Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
20-10-2010  

Precisie carrouselwerk bij Boessenkool


Foto 1: De Galacsi Structure klaar voor afbouw met ultra High Tech Optiek voor grensverleggend onderzoek in het heelal, 30 lichtjaren van de aarde verwijderd.
 

Innovatieve co-maker denkt en werkt mee om de beste resultaten te bereiken
ALMELO - Bij Machinefabriek Boessenkool in Almelo vertrekt deze week (week 42) het zo genoemde Galacsi frame. De Galacsi is onderdeel van de Adaptive Optics Facility (AOF), een systeem van lenzen en spiegels om uit de ruimte opgevangen signalen beter te kunnen interpreteren.
Het frame heeft een diameter van 2500 mm en een vlakheid van 0,05 mm. De positioneervlakken zijn nauwkeuriger dan 0,01 mm.
Voordat de reis naar het Very Large Telescoop (VLT) project op de berg Paranal in Chili gaat, worden in Garching bij München eerst de hightech lenzen en spiegels ingebouwd.

Op eindresultaat gerichte productie
Om de uiterst nauwkeurige resultaten te kunnen bereiken moest af en toe worden afgeweken van de vooraf berekende details en werkvolgorde. Het zeer zware laswerk in de aluminium delen vereiste aangepaste materiaaldikte en afmetingen. Na het nodige innovatief denken en doen zijn de juiste passingen en de exacte maatvoering van het totale werkstuk perfect gerealiseerd.

Matter dan mat spuitwerk
Om de observaties in de ruimte zo zuiver mogelijk op te vangen en te interpreteren is het noodzakelijk dat er in het apparaat geen lichtvervuiling (reflectie) op kan treden. Daarvoor is het binnenwerk van een heel speciale coating voorzien door een zeer gespecialiseerd coatbedrijf.

Innovatieve ondernemingscultuur
Je merkt bij Boessenkool heel goed dat de mensen die dit project hebben gerealiseerd genoten van het overwinnen van de uitdagingen in dit werkstuk. Zonder de betrokkenheid en innovatieve kwaliteiten die in hun ondernemingscultuur zijn ingebakken lijkt deze bijzondere Galacsi onmogelijk in een keer goed gemaakt te kunnen worden. Inmiddels wordt bij Boessenkool alweer volop gewerkt aan het volgende precisie apparaat van groot formaat voor de opdrachtgevers van het Very Large Telescoop project.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina