Actueel uit Stad & Ambt


Goed bezocht Zomeravondconcert van het Orkest van het Oosten


Op de Koornmarkt waren stoelen geplaatst, maar lang niet genoeg. Bezoekers die verzekerd willen zijn van een zitplaats was aangeraden op tijd naar de Koornmarkt te komen. Maar doordat het weer niet meewerkte kwamen de het meeste publiek vak voor het begin van het concert.


Het programma van het Orkest van het Oosten onder leiding van chef-dirigent Jan Willem de Vriend is als volgt (volgorde van programma kan wijzigen): Mendelssohn - Ouverture Midsummer Nights Dream Beethoven - Delen uit Symfonie nr. 6 Rossini - Ouverture Wilhelm Tell Händel - The Royal Fireworks music


De geschiedenis van het Orkest van het Oosten begint in de jaren 30 van de 20e eeuw met het ontstaan van het Twents Kamerorkest onder leiding van Klaas de Rook. In 1947 werd dit orkest grotendeels geprofessionaliseerd tot het Twents Philharmonisch Orkest in het kader van het spreidingsbeleid van de kunsten. Pas in 1952 werd het een volledig professioneel orkest en kreeg het de naam Overijssels Philharmonisch Orkest (de amateurs uit het Overijssels Philharmonisch Orkest organiseerden zich in 1954 in het Twents Clavecimbel Ensemble dat nu Twents Kamerorkest heet).




Dirigenten die het orkest hebben geleid zijn onder andere Gabriele Bellini, Alun Francis. Roberto Benzi, Hans Vonk, Edo de Waart en Woldemar Nelsson. Jaap van Zweden was chefdirigent van het OvhO van 1996-2000. Onder zijn leiding steeg het orkest aanzienlijk in aanzien en niveau. Hij blijft als gastdirigent bij het OvhO betrokken.

Sinds het seizoen 2006-2007 is Jan Willem de Vriend chefdirigent van het OvhO, in elk geval voor een periode van 3 jaar.








Orkest van het Oosten, het symfonie-orkest van en voor Overijssel, is gehuisvest in het Muziekcentrum Enschede, één van de beste concertzalen van Nederland. Het orkest heeft primair een symfonische taak en begeleidt daarnaast twee keer per seizoen een productie van de Nationale Reisopera.


Dirigent Jan Willem de Vriend






Cultuurmakelaar Eléon J. de Haas heeft zich verbaasd over de snelheid waarmee het concert van het Orkest van het Oosten in Almelo is gerealiseerd. Door het opschorten van een toernee naar Zuid-Afrika - de situatie in het land wordt als te onrustig ingeschat - kwam er ruimte in de agenda van het symfonieorkest.







Het OvhO heeft concertseries in Enschede, Hengelo, Zwolle en Deventer en er is een kleinere serie voor de kleinere plaatsen in de provincie Overijssel. Daarnaast speelt het orkest soms ook in de grote zalen in de Randstad. Het OvhO maakte een aantal internationale tournees onder de naam The Netherlands Symphony Orchestra naar de Verenigde Staten, Spanje en Engeland.

Het OvhO begeleidt verder producties van de Nationale Reisopera en diverse koren in de provincie. Tot slot verzorgde het orkest diverse tv- en radio-optredens en maakte het cd-opnamen.










Dit was de tegenstelling met vorige week, de afgebroken opening van de zomerwijkweken. Vanavond liepen er gewichtige mannen met oortelefoontjes, vermoedelijk bang voor op revanche beluste jongelui. Een geluidsmeter werd niet gebruikt vanavond.


Alle jeugd die ook maar een beetje lawaai maakte werd verwijdert uit de galerij.


Nieuwsbericht | Fotopagina | Diavoorstelling

Terug naar vorige pagina