Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
23-09-2010  

Theaterroute opent vrijdagavond met bigband

 

Verder is dit jaar de Filmroute nieuw en komt het reizende automobielmuseum Carboot-art speciaal vanwege de Atelierroute naar Almelo.

Atelierroute
Dat de Atelierroute Almelo een gevestigd evenement is, blijkt wel uit het nog altijd groeiend aantal deelnemers. Dit jaar zijn dat er al bijna vijftig! De Atelierroute is daarmee veruit de grootste van Oost-Nederland. Naast bekende namen als Tonnis van Essen, Erna Futselaar en Jan Aanstoot, maken maarliefst twaalf nieuwe namen de lijst van deelnemers dit jaar compleet. De atelierroute is op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur open. Een catalogus met het programma en alle deelnemende kunstenaars is verkrijgen in de centrale bibliotheek, waar ook het begin van de route is.

Theaterroute
Ook de Theaterroute is in de loop der jaren een onderdeel dat niet meer weg te denken is tijdens dit kunstzinnige laatste weekend in september. Van zang tot toneel en van cabaret tot jongleurs; alles is mogelijk. De Theaterroute biedt de hele Uitmarkt in zakformaat. In een gezellige of bijzondere omgeving, waarbij dit jaar Molen de Hoop als locatie niet onvermeld mag blijven, geven de artiesten een intiem optreden. Het directe contact met het publiek dat vaak zeer dichtbij of rondom de artiest zit, maakt zo’n voorstelling er een om niet snel te vergeten. De Theaterroute begint zaterdag om 17.00 uur. In de centrale bibliotheek zijn nog enkele vouchers te koop, waarmee niet alleen vier voorstellingen kunnen worden bijgewoond, maar ook de kunsthap kan worden genuttigd bij een van de deelnemende restaurants.

Filmroute
Met de Filmroute wordt een nieuw onderdeel toegevoegd aan de Atelier- en Theaterroute. In een combinatie van stadrondleiding en filmnacht, wandelt een groep mensen door de binnenstad van Almelo en beleeft op bijzondere plekken filmvoorstellingen op muren en objecten. De films die vertoont worden zijn speciaal voor de locaties uitgezocht. A WALL IS A SCREEN is een initiatief van een aantal mediakunstenaars uit Hamburg. In Almelo wordt het tijdens de Atelier en Theaterroute aangeboden door het Media Art Flow Festival en het Independent Film Festival Osnabrück via het project Grenswerte van de Euregio. Almelo heeft als primeur dat het internationale project hier voor het eerst op Nederlandse bodem te zien is. De Filmroute start vrijdagavond 24 september om 21.00 uur, min of meer direct na de muzikale opening van de Big Basement Band. Deelnemers aan de filmroute kunnen zich verzamelen op het terras van de bibliotheek aan het Baken.

Carboot
Internationale kunstenaars nemen deel aan Carboot art: het reizend autokunstmuseum 2010, waarin zij speciaal voor dit project een installatie in of buiten de (koffer)bak van hun eigen auto hebben gemaakt. De kunstenaars hebben de auto daarmee een extra statussymbool gegeven, die auto gerelateerde kunst laat zien en beleven. Ze rijden door de Provincie Overijssel in een mobiel kunstmuseum dat op meerdere locaties te zien is. Tijdens de Atelierroute doen ze Almelo aan en staan beide dagen van 13.00 tot 17.00 uur op de Koornmarkt.

Herman Krikhaar
Belangrijk onderdeel van het hele weekend is de Herman Krikhaartentoonstelling in de bibliotheek. Kunstenaars uit Almelo hebben werken ingeleverd, die allemaal meedingen naar de Herman Krikhaarprijs. Zowel een deskundige jury als het publiek kiezen een winnaar. De tentoonstelling wordt vrijdagavond 24 september verricht door Helene Krikhaar, de weduwe van de eerder dit jaar overleden naamgever aan de prijs. Het hele weekend kan er gestemd worden, waarna op zondagavond de stemmen worden geteld en de prijzen worden uitgereikt.

De Atelier-en Theaterroute wordt dit jaar voor de negentiende keer gehouden. Elk jaar is het laatste weekend van september de plek op de kalender die vrijgehouden moet worden. Voor dit jaar zijn dat dus de 24e, 25e en 26e september. Iedereen die aanvullende informatie zoekt, kan terecht op onze internetpagina www.atelierroutealmelo.nl

Archief
Terug naar vorige pagina