Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
11-06-2010  

Renovatie stadhuis kwart goedkoper (upd)


Ondergrondse verbinding tussen stadhuis en werkkantoor met binnenplein, fontein en glazen liftschacht aan het werkkantoor in de vorm van een boemerang. Door de Oostwest-ligging kan zonne-energie optimaal benut worden.
 

ALMELO – Het heroverwegingsonderzoek over renovatie van het huidige stadhuis wijst uit dat dit de gemeente een kwart scheelt ten opzichte van nieuwbouw. Ook de exploitatiekosten zijn jaarlijks een vijfde deel goedkoper en bespaart structureel  1.244.359 euro. Het besparende deel tussen renovatie en nieuwbouw bedraagt eenmalig 17.324.093 euro in totaal. Dat blijkt uit het onafhankelijk onderzoek van Kleissen en Partners uit Hengelo. Het bureau stelde het onderzoek op in opdracht van het nieuwe college van B&W waarin de VVD deze voorwaarde stelde bij de coalitievorming.  

In 2003 kwam BurgerBelangenAlmelo (BBA) al eens met het idee een werkkantoor aan de Boddenstraat te bouwen en het stadhuis te renoveren. Nadat BBA het idee lanceerde werd kort daarop wel het restaurantpand aan de Boddenstraat aangekocht van Voskamp Vastgoed waarna het pand werd gesloopt. 
Vandaag werd tijdens de wekelijkse persconferentie bekend dat een dergelijke ontwikkeling 'verborgen' zat in de bereking van de renovatiekosten van het huidige stadhuis en mede daardoor duurder aan de gemeenteraad kon worden gepresenteerd dan nieuwbouw van een stadhuis. De Brinkgroep onderzocht toen in opdracht van het college van B&W de scenario's van renovatie of nieuwbouw. Lees ook de reacties in TC Tubantia.

UPDATE 14-06-10
De Brinkgroep, die volgens wethouder Johan Andela het nieuwe rapport in de huidige economische tijd onderschrijft omdat de bouwprijzen onder druk staan, heeft na enkele dagen toch genuanceerder gereageerd in TC Tubantia. De Brinkgroep stelt dat Kleissen & Partners de opbrengst van verkoop van het huidige stadhuis à raison van 5,1 miljoen euro niet heeft meegerekend en daardoor het verschil nog maar ruim 6 miljoen euro is. Of het huidige stadhuis überhaupt te verkopen valt omdat het gebouw eigenlijk alleen als kantoor geschikt is en verbouw tot appartementen buitengewoon duur zal worden, wordt daarbij buiten beschouwing gelaten door de Brinkgroep.
Lees ook het Almelo’s Weekblad.


< Gecombineerd zij- en bovenaanzicht stadhuis -
schets: BBA 2003


Rapport Renovatiemogelijkheden stadhuis

Archief
Terug naar vorige pagina