Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
18-05-2010  

Oproep melden eikenprocessierups


Gebiedsuitbreiding ekenprocessierups
 

ALMELO - De gemeente Almelo gaat, evenals voorgaande jaren, actief maatregelen nemen om de eikenprocessierups te bestrijden. Het diertje is bezig aan een opmars in Nederland, en zal ook dit jaar weer in Almelo opduiken. De rupsen zijn bedekt met brandharen die heel gemakkelijk afbreken. Juist die brandharen kunnen bij mensen irritaties opleveren aan slijmvliezen, ogen en huid.
De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder. Het is een behaarde rups die van april tot en met juli op eikenbomen voor kan komen. De rupsen gaan in processie op zoek naar voedsel - eikenbladeren - vanuit de toppen van de bomen. De brandharen van het diertje komen los van de huid en worden eenvoudig door de lucht verspreid. Wanneer mensen ermee in aanraking komen, veroorzaken deze haartjes irritatieverschijnselen zoals huiduitslag, zwelling van de ogen en ontsteking van de luchtwegen. De klachten verdwijnen over het algemeen na een paar dagen. Bij aanhoudende verschijnselen wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts.
De eikenprocessierups komt, zoals de naam al aangeeft, vooral voor op eiken. Bomen waar de rupsen in voorkomen, zijn te herkennen aan de nesten op de stam of op de dikke takken. De nesten zijn dichte, witte spinsels. Hiervandaan gaan de dieren vooral ´s avonds en ´s nachts in karakteristieke processies op zoek naar voedsel (eikenbladeren). Overdag bevinden ze zich vaak in de nesten of op de zonzijde van de bast van de eikenboom.
De gemeente gaat de rups actief bestrijden. De beestjes worden met speciale apparatuur opgezogen en ter plekke verbrand. Omdat op dit moment nog niet precies bekend is waar ze voorkomen, is de gemeente mede afhankelijk van meldingen vanuit de bevolking. De prioriteit van de bestrijding ligt op plaatsen waar veel mensen komen. Denk hierbij aan woongebieden, fietsroutes en de omgeving van scholen. Wanneer u de aanwezigheid van de eikenprocessierups in uw omgeving constateert, kunt u dit melden op het centrale telefoonnummer van de gemeente, 0546-541111.

Archief
Terug naar vorige pagina