Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
30-12-2009  

Schaatsfabrikant Raps werkt over

 

Gelijk aan vorig jaar wordt de gebruikelijke kerstvakantie abrupt afgebroken voor de medewerkers van Raps Schaatsen. Zij worden teruggeroepen van de kerstvakantie. Dinsdagmorgen werden de medewerkers gebeld door commercieel directeur Mark Cuperus met de mededeling dat de vorst doorzet en dat betekend ‘werk aan de winkel’ voor de fabrikant en de medewerkers.
De medewerkers, de meesten zelf schaatser, herinneren zich de december dagen van vorig jaar nog en komen met een glimlach naar de zaak. Want vorst betekent een glimlach bij de winkeliers waaraan geleverd moet worden. ‘Iedereen is goed te pas!” en dat is leuk om mee te maken.
Dat de angst bij winkeliers ‘om mis te grijpen’ er goed inzit is merkbaar. Vorig jaar waren de meeste winkels en fabrikanten na de vorstperiode leeg en er geen schaatsen meer te krijgen. De crisis die ook in de detailhandel merkbaar is betekende voor de fabrikanten “voorzichtige” voororders die in het begin van het schaatsseizoen, September, zijn geleverd. Zodra de vorst van vorige week zich aankondigde was de schroom verdwenen en kwamen de orders rap binnen.

“Als Raps houden we m.b.t. de productie geen rekening met de natuurijswinters. Onze werkwijze is afgestemd op de mensen die de ijsbanen bezoeken. Natuurlijk produceren we wel iets extra maar geen dubbele aantallen of meer”, aldus Cuperus. De afgelopen jaren waren de winters ver te zoeken en de jaarlijkse extra productie stapelde zich op om vorig jaar ineens verkocht te worden.
Het “extra” van dit jaar is deels al verkocht en het overige zal de komende dagen het magazijn verlaten. Even snel bij produceren van schaatsen is lastig. De kwalitatief hoogwaardige Raps schaatsen zijn grotendeels nog handwerk. dit vergt de nodige aandacht en doorlooptijd.
Volgend jaar een grotere voorraad aanleggen dan maar? Cuperus ziet dat niet direct zitten. Wel is hij als producent blij dat door de oude voorraad ook nieuwe ontwikkelingen weer de ruimte krijgen. Als de schaatsen op zijn, kunnen de innovaties de markt op. Zo krijgen de nieuwe verstelbare kinderschaats alsook de nieuwste klunschaats, de Go Fast, hun plaats op de markt.

Archief
Terug naar vorige pagina