Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
29-07-2009  

Tijdelijk natuurbeheer op Twente Noord

 

Uit angst voor de komst van beschermde planten en dieren, die ontwikkeling ernstig kunnen vertragen, worden die gebieden omgeploegd, met gif bespoten of afgedekt met plastic. Dat kost veel geld en heeft bovendien het tegenovergestelde effect van wat de wet nu juist beoogt: bescherming van natuur en milieu. De ontheffing vooraf geeft de eigenaren voldoende zekerheid om tijdelijke natuur zonder risico’s te laten ontstaan.

Eerste proef
Minister Gerda Verburg van LNV startte op 15 juli 2009 de eerste proef met tijdelijke natuur, op een braakliggend stuk grond in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Almelo meldt nu het gebied op het Bedrijvenpark Twente Noord aan voor een proef. Niet alleen dieren en planten zullen profiteren. De tijdelijke natuur is toegankelijk voor mensen, zoals personeel van omliggende bedrijven en natuurliefhebbers.

Brede samenwerking
Voordat de tijdelijke natuur zijn gang kan gaan, moet de ontheffing aangevraagd worden bij de minister van LNV. Bij het opstellen van de aanvraag werkt de Gemeente Almelo samen met InnovatieNetwerk, ARK en bureau Stroming. Ook worden natuurorganisaties als het IVN nauw betrokken bij dit project. Aan de hand van de resultaten, onderzoekt de Gemeente wat tijdelijke natuur ook op andere locaties in de gemeente kan opleveren voor de toekomst van Almelo.

Bijzondere vogels
De Gemeente moet een ontheffing aanvragen voor beschermde soorten die zich zouden kunnen vestigen in het gebied. Beschermde soorten die zich thuis voelen in tijdelijke natuurgebieden – zogenaamde pioniersoorten – zijn o.a. orchideeën, enkele soorten amfibieën en een aantal op de grond broedende vogels. Maar ook allerlei mooie, niet wettelijk beschermde soorten zullen profiteren.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie over tijdelijk natuurbeheer.

Fotoreportage (4 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina