Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
08-06-2009  

Zakelijk Almelo was bijeen in Theaterhotel


Rik Nijkamp (L) van RBW Water Services en interviewer Martin Steenbeeke
 

Hij en zijn medebestuurder René Elferink zitten niet stil: Het bedrijf is rap gegroeid in omzet (€ 10 miljoen) en medewerkers (50). Dat leverde RWB enkele jaren geleden de Gazelle-award op voor het snelstgroeiende bedrijf in Overijssel. In de top-100 van groeibedrijven in Nederland behaalde men een verdienstelijke 38e plek. Water heeft het tegenwoordig niet makkelijk. Nederland zal volgend jaar ‘een behoorlijke waterschaarste’ kennen. ‘We moeten veel doen om uit een relatief slechte bron goed drinkwater te maken.’ Vanwege het voorkomen van hormonen in urine zou dit uitscheidingsproduct eigenlijk gescheiden af moeten worden gevangen.En het wordt nog erger: tot 2050 stijgt de wereldbevolking naar 9 miljard; ‘een half miljard mensen heeft nu al chronisch watertekort. Mensen gebruiken ook steeds meer water.’
Ter illustratie: er is, gerekend vanaf de teelt van de koffieboon, 140 liter water nodig voor één kop koffie. Eén hamburger kost 2,5 kuub water. De zee leegpompen is een optie, maar ontzilten kost veel geld.
Ook RWB weet dat het recessie is. ‘Het duurt langer voor je opdrachten krijgt.’ De team spirit bij het bedrijf lijdt er niet onder. Er heerst enthousiasme, ‘samen gaan we ervoor. Mensen hebben bij ons ook de mogelijkheid door te groeien. We hebben minder dan 1% ziekteverzuim'.Anders dan de eerste gast deze avond, is Rik Nijkamp meer geïnteresseerd in bevroren water. De managing partner van Raps genoot zichtbaar na van ‘een prachtige winter’. Het magazijn is leeg, de balanspositie is goed, winkeliers moeten opnieuw bevoorraad worden. Kortom, hij lacht in zijn knuistje. Raps behaalde deze winter ongeveer vier keer de jaaromzet. In een koude winter verkoop je tien tot twaalf keer zo veel. Een van de ideeën die Rik Nijkamp koestert, is een schaatsmuseum. Het zou het eerste zijn in zijn soort in Nederland en Almelo is ook daarvoor een prima locatie.

Fotoreportage (10 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina