Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
25-03-2009  

NAT signaleert overdaad bedrijventerreinen

 

NAT wijst er ook op dat bij de opzet en te realiseren grootte van het Bedrijvenpark Twente destijds naast de gemeente Almelo ook de gemeenten Vriezenveen en Wierden participeerden. Nu realiseren Vriezenveen (gemeente Twenterand) en Wierden op hun eigen grondgebied bedrijventerreinen en is de noodzaak van deze uitbreiding niet meer opportuun. In het ontwerpbestemmingsplan is met dit aspect op geen enkele wijze rekening gehouden.

De veronderstelde behoefte aan bedrijventerreinen wordt door NAT ook in twijfel getrokken. Daarvoor haalt de organisatie een overzicht aan van de uitgifte aan bedrijfsterreinen, door Almelo zelf opgesteld, van de afgelopen 10 jaren. Uit die cijfers blijkt dat er veel minder nodig is dan in het ontwerpbestemmingsplan wordt gesuggereerd. NAT heeft de behoefte aan bedrijventerreinen ook in relatie gebracht met het RBT, een gegeven dat door de gemeente nagelaten is. Uitdrukkelijk wijst NAT op het gewijzigde beleid van het RBT. In eerste opzet voor ruimtevreters vanaf 5 ha en later teruggebracht voor bedrijven vanaf 2 ha en op plekken voor nog kleinere bedrijven. Dat betekent dat de bedrijven die "gepland" zijn voor het Bedrijvenpark Twente/Wendelgoor, zeker voor een deel terecht kunnen op het RBT. Daarmee lijkt de noodzaak voor het laatste plan (dat wil zeggen Bedrijvenpark Twente/Wendelgoor), niet langer aanwezig te zijn.

Opnieuw geeft NAT de gemeente in overweging veel meer aandacht te besteden aan het herontwikkelen van bestaande industrieterreinen in plaats van het steeds maar weer aanleggen van nieuwe industrieterreinen in het groene gebied. Dat ligt ook meer in de lijn van de wens van de Regering en de (nieuwe) omgevingsvisie van de Provincie, waarin de zogenaamde SER-ladder wordt gehanteerd. Daar komt nog bij dat ook de regering in een brief aan gemeenten vraagt om uiterst terughoudend te zijn met steeds maar weer nieuwe aanslagen op het buitengebied te plegen. NAT laat weten op zich niets tegen bedrijvigheid te hebben, juicht ook de ontwikkeling in het bedrijfsleven naar duurzaam produceren van harte toe, maar zij vindt de uitbreiding van bedrijvenpark Twente/Wendelgoor een onnodige aanslag op het groene buitengebied.

 

 

Secretariaat:
De Emoe 74
7609 HH Almelo
Tel. 06-13548932
stichtingnat@home.nl

 

Archief
Terug naar vorige pagina