Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
10-12-2008  

B&W weigert vergunning na gijzelingsaffaire

 

ALMELO – Exploitante Okci-Erdem krijgt geen vergunning om haar Grand Café De Rechter uit te baten. Dat maakte burgemeester Menno Knip in een persconferentie dinsdag bekend. Volgens de gemeente is uit onderzoek van Justitie gebleken dat het restaurant van de exploitante als dekmantel zou dienen voor criminele activiteiten.

De gijzeling heeft geen doorslaggevende rol gespeeld in het besluit van het college, zo benadrukte burgemeester Menno Knip dinsdag. Het collegebesluit is gevallen op basis van het Bibob-onderzoek. De Wet Bevordering Integriteitbeoordelingen wordt uitgevoerd als het vermoeden bestaat dat een onderneming gebruikt wordt voor criminele activiteiten. De eigenaresse van het uitgebrande Grand Café De Rechter heeft vier weken de tijd om in beroep te gaan.

De zaak kreeg landelijke bekendheid doordat de echtgenote op 16 juni jl. door het 'lint' ging, de zaak van zijn vrouw in de hens stak en vervolgens wethouder Kuiper en vier ambtenaren urenlang gijzelde. Advocaat Jan Hein Kuijpers sprak in het RTV Oost programma 'In de wandelgangen' en via de radio opnieuw zijn ongenoegen uit over de wijze waarop de gemeente de vergunningenprocedure voerde, dat volgens Kuijpers tot de ontsporing van zijn cliënt zou hebben geleid.

Juridisch adviseur J. Eshuis meldt op zijn website eveneens zijn visie op de motivering die burgemeester Knip hanteert bij zijn voornemen geen vergunning te willen verlenen. Eshuis onderstreept nog eens dat de gemeente Almelo alle wettelijke termijnen heeft laten verlopen en dat het Bibob-rapport dat op 24 oktober werd uitgebracht eveneens ver de wettelijke termijn heeft overschreden. In de motivatiebrief, die hij namens zijn cliënte ontving van B&W, wordt volgens Eshuis vooral de gijzelingsactie en kans op herhaling als argument gebruikt en verder een poging gedaan om 'schijnbeheer' aan te tonen. Eshuis noemt de motivering in deze flinterdun. Als de gemeente zich aan de wettelijke termijnen had gehouden, zou volgens Eshuis de vergunning al uiterlijk in april verleend kunnen zijn en was het niet tot de wanhoopsdaad van de echtgenoot van zijn cliënte gekomen.

Burgemeester Knip vindt de uitleg die Eshuis op zijn website doet grote onzin en verwijst naar een eerder geconstateerd wapenbezit van O. De burgemeester gaf geen antwoord waarom toen geen Bibob-onderzoek werd gestart. De gijzelingsverdachte exploiteerde toen nog restaurant De Molen in de Nieuwstraat. Het pand in de Nieuwstraat dat eigendom was, is eveneens opgegaan in het faillissement van de cliënte, zegt Eshuis.

Lees hier de gemeentelijke persverklaring (pdf)

Archief
Terug naar vorige pagina