Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
19-11-2008  

Raad reageert eindelijk op klachten vergunningen

 

ALMELO - Het heeft even geduurd, maar de gemeenteraad heeft voor het eerst gesproken over de affaire 'De Rechter' en mogelijke oorzaak waarom dit ontspoorde tot een gijzelingsactie waarbij wethouder Kuiper en vier ambtenaren uren werden vastgehouden door de echtgenoot van de exploitante van het restaurant.

De raad wil dat een onafhankelijk extern bureau gaat onderzoeken hoe het vergunningenbeleid en handhaving in Almelo in de praktijk wordt vorm gegeven. De horeca valt vergunningtechnisch grotendeels onder bevoegdheid van burgemeester Knip. Qua bestemmingsplan is het mede de bevoegdheid van wethouder Kuiper, maar ook wethouder Sjoers heeft in het kader van het Masterplan een grote vinger in de pap.

Alle fracties spraken hun afschuw uit over de gijzelingsactie en woordvoorder H. Nijhuis (VVD) merkte zelfs letterlijk op; „Maar dat dit incident gevolg zou zijn van het handelen van de gemeente, is de wereld op z’n kop”
Toch spraken vele burgers de gemeenteraadsleden aan op het gebeuren en de praktijk van alle dag bij het al dan niet verlenen van vergunningen. ALA-raadslid Gijs Stork daarover; "De teneur was die van onvrede over het beleid aangaande vergunningen en handhaving." Stork juicht het onderzoek dan ook toe en sprak in dit verband dat je dus eigenlijk kunt spreken over een burgerinitiatief.

De gemeenteraad roept in het kader van het onderzoek burgers dan ook op zich te melden bij de griffie van de gemeenteraad indien zij een rol willen spelen in het onderzoek en hun bevindingen aan de externe onderzoekscommissie kenbaar willen maken.
Fractievoorzitter B. Kozijn (PvdA) wil zelfs dat extra geld wordt vrijgemaakt om het onderzoek nog voor de zomer van 2009 te kunnen afronden.
Over het in opdracht van de burgemeester opgestelde 'Feitenrelaas' werd door de gemeenteraad niet gesproken, maar het lijkt onvoorstelbaar dat dit 'Feitenrelaas' door de externe onderzoekscommissie zal worden genegeerd. Temeer daar dit 'Feitenrelaas' door de Rechtbank ook is toegevoegd aan de strafzaak over de gijzeling. In het strafproces heeft de advocaat van verdachte O. maar liefst een getuigenlijstje van ruim 60 personen voorgelegd aan de Rechtbank om te worden gehoord, waaronder burgemeester Knip, de wethouders Kuiper en Sjoers en een hele rij aan ambtenaren die betrokken zijn geweest met de 'vergunningsperikelen' voorafgaande aan de gijzeling.

Archief
Terug naar vorige pagina