Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
04-11-2008  

College 'tilt' twee groene longen uit buitengebied

 

ALMELO - De groene longen in het zogenoemde vlindermodel van de stad zijn altijd een 'heet hangijzer' geweest in de politieke arena van Almelo en zorgden voor menig stevig debat tussen gemeenteraad en het college van B&W. In de vorige raadsperiode zette de gemeenteraad het grafelijke gebied van de gemeente zelfs onder toezicht van de provincie dit tot leedwezen van het college van B&W dat zelf 'baas' over het gebied wilde blijven.

Nu dreigt opnieuw een stevige aanvaring, want het college wil de noordelijke- en westelijke groene long uit het buitengebied halen en dat is feitelijk in tegenspraak met het structuurplan van de stad. Het college vreest dat de beide longen niet tegen de druk van de uitdijende stad bestand zijn. Het college noemt daarbij als voorbeeld in de westelijke groene long de uitbreiding van de Buitenhaven, de flexlocatie voor de sport en ten westen van het kanaal de woningbouw van de stad Almelo rondom de Leemslagenplas en de woonwijk Zuidbroek van de gemeente Wierden waardoor de groene long wordt ingesloten.
In feite zijn de als bedreiging opgevoerde redenen grotendeels initiatieven van het college zelf. Dat geldt evenzeer voor het insluiten van de noordelijke groene long met het realiseren van het uitleggebied Waterrijk.
De aantasting van de groene longen hebben in het verleden dan ook al tot de nodige irritatie in de gemeenteraad geleid.
Het college wil deze delen van de groene long nu buiten het nieuwe buitengebiedplan laten en voor de binnenstedelijke delen van de beide groene longen een specifiek eigen plangebied ontwerpen.

Bevreemdend is dat het college van B&W niet aangeeft dat deze delen een beschermde status krijgen toebedeeld of dat in deze gebieden kan worden ingebreid met nieuwbouw. Ongetwijfeld reden voor belangenorganisaties en gemeenteraad om het college stevig aan de tand te voelen voor de werkelijke beweegredenen. Het lijkt er op dat het simultaan schaken is begonnen!

Archief
Terug naar vorige pagina