Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
09-02-2020  

Bevrijdingsmonument spic & span bij herdenking

 

ALMELO – Even werd er gedacht het Bevrijdingsmonument 1940-1945 op het plein voor het voormalige stadhuis nog voor de herdenking in 2020 te kunnen verplaatsen naar een betere plek. Lokaal Almelo Samen maakte er zich vorig jaar druk voor omdat het monument er niet alleen slecht onderhouden uitziet, maar ook nog eens schuil gaat in de nu tijdelijke bouwopslag bij de verbouwing van het ‘Stadhuis van Oud’ tot Stadshuys met lofts en appartementen.

Ook de Almeloër Huisman (bekend van de hapjes) maakte er zich druk voor en zo liet wethouder in totaal acht locaties onderzoeken als mogelijk toekomstige plek. Zo werd vooral gedacht aan de eerste plek aan De Waag waar het monument van ontwerper Jo G. Baljet in 1951 door de toenmalige Canadese ambassadeur Pierre Dupuy werd onthuld. De Koormarkt, waar het monument ook al jaren stond, het Kerkplein, de Hoven en o.a. het Hagenpark werden bekeken maar B&W koos voor plaatsing bij het Stadspark aan de Wierdensestraat waar het busstation nog gaat verdwijnen in het kader van de binnenstadsvernieuwing. De meerderheid van de gemeenteraad kon zich eerder vinden in de voorkeur van het college, gevoed door de stadsarchitect als meest ideale plek toch dichtbij de eerste locatie die vanwege jaarlijkse evenementen minder geschikt is geworden.
Daarom blijft het monument nog even staan bij het in ontwikkeling zijnde Stadshuys. Zij het dat wethouder Van Rees (LAS) verzekerde dat het monument begin april er spic en span zal uitzien en de ontwikkelaar van het Stadshuys het plein keurig opgeruimd zal opleveren voor de 75-jarige Bevrijdingsherdenking.

Archief
Terug naar vorige pagina