Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
24-09-2019  

Almelo kapt met zorg BiOns en 't Thuisgevoel

 

ALMELO – De gemeente Almelo heeft vandaag besloten geen huishoudelijke zorg meer te laten verlenen via de zorgbureaus BiOns en Thuisgvoel. Met beide zorginstellingen lopen eind dit jaar de contracten af.
Eigenaresse Ümmühan T. van zorgbureau Thuisgevoel kwam eerder in het nieuws na een FIOD-inval in de zomer van 2018 in de woning aan de Wierdensestraat. T. werd verdacht faillissementsfraude te hebben gepleegd met haar eerder failliet verklaarde zorgbureau Avant Zorg. Pensioenpremies bleken door Avant Zorg niet te zijn afgedragen en bovendien werd 2 euroton onrechtmatig aan het bedrijf onttrokken. Curator Weening constateerde dat zorg niet meer werd verleend omdat 20 personeelsleden van de ene op de andere dag werden ontslagen.
Eigenaresse Truus  Z. van zorgbureau BiOns kwam eerder deze zomer in het nieuws door leningen te verstrekken aan collega-zorgorganisaties. Een jaar eerder al stelde curator Daniëls haar aansprakelijk wegens onbehoorlijk bestuur bij het failliete Solace ATC. Deze procedure loopt nog.

De gemeente Almelo nam het besluit onafhankelijk van he samenwerkingsverband van de 14 Twentse gemeenten. Vooral Almelo maar ook de gemeente Hof van Twente trekken meer samen op bij het stellen van zwaardere criteria nadat meer en meer ‘zorgcowboys’ negatief in het nieuws kwamen en komen door exorbitante winsten op te strijken.
"Almelo staat - als het gaat om toezicht in de zorg - intussen bekend als een gemeente die voorzichtig is en geen risico's neemt. De sociale recherche onderzoekt de signalen momenteel. Alleen moeten wij voor 1 oktober een besluit nemen over het contract. Bij twijfel niet inhalen, zeggen we dan. En daarom hebben we besloten het contract te beëindigen", aldus wethouder Eugene van Mierlo nadat eerder vandaag het Almelose college van B&W de knoop doorhakte. Van Mierlo deelde tevens mede dat cliënten van beide zorgbureaus niet via een zogenoemde U-bocht via het persoonsgebonden budget alsnog per 1 januari klant kunnen blijven. Het gaat in totaal om 125 Almelose cliënten di per brief worden geïnformeerd dat zij een nieuwe keuze moeten maken en daarbij de keuze beperkt zullen zien tot acht bureau waarmee de gemeente Almelo volgend jaar wel doorgaat als contractpartner.

Vanuit de gemeenteraad wordt al langer aangedrongen om de zogenoemde ‘zorgcowboys’ aan banden te leggen. Lokaal Almelo Samen (LAS) overhandigde verantwoordelijk wethouder Van Mierlo al meerdere dossiers met klachten en de lokale PVV-fractie signaleerde het ‘bankieren’ van de eigenaresse van BiOns.

Archief
Terug naar vorige pagina