Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
05-07-2018  

Wandschildering Willibrordkerk naar Almere

 

ALMELO / ALMERE – Het had de nodige voeten in de aarde, de sloop van de Sint Willibrordkerk aan de Berlagelaan. Gebouwd onder architectuur van Jan de Jong naar voorbeeld van de Bossche School en opgesierd met 72 meter aan wandschilderingen door de bekende kunstenaar Théodore Strawinsky. In 2004 gaf de rechter groen licht voor sloop na vergeefs verzet van de familie Strawinsky en de Van Abbe Stichting uit Eindhoven. Maar niet nadat woningstichting St. Joseph had toegezegd een boek te laten maken als naslagwerk en de schilderingen zelf door restaurateurs Bouwhuis en Journée te hebben laten ‘overzetten’ van de muur op doek. 

Met de rechterlijke toestemming voor sloop was ook de weg vrij om de St. Willibrordparochie, St. Egbertusparochie
en de St. Christoffelparochie samen te laten vloeien in de Elisaparochie in een nieuw kerkgebouw tegenover de evenementenweide aan de Rembrandtlaan. De St. Egbertuskerk bleef behouden en is eigendom van woningstichting St. Joseph maar de St. Christoffelkerk, eveneens Bossche School, viel ook ten prooi aan de slopershamer om de weg vrij te maken voor woningbouw.

Nu 14 jaar later heeft St. Joseph ook een bestemming gevonden voor de zorgvuldig bewaarde 72 strekkende meter aan schilderdoek met de ‘muurschilderingen’ van Strawinsky die 25 scènes uit het leven van Jezus van Nazareth verbeelden. De Heilige Bonifatiusparochie in Almere, de eerste rooms-katholieke parochie in deze groeigemeente onder de 'rook' van Amsterdam, bouwt aan een nieuw kerkgebouw naar voorbeeld van de Bossche School en zal derhalve enige gelijkenis hebben met de afgebroken Willibrordkerk. Mede omdat via bemiddeling van de afdeling ´erfgoed in kerken en kloosters´ van het Catharijneconvent in Utrecht de contacten werden gelegd tussen woningstichting St. Joseph en de rooms-katholieke parochie in Almere. 

(meerdere bronnen waaronder De Roskam)

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina