Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
14-03-2018  

Burgemeester redelijk tevreden, zegt hij in Elsevier

 

ALMELO – In Elsevier deze week komen o.a. burgemeester Arjen Gerritsen en raadsnestor Gijs Stork aan het woord. Onderwerp de versnippering van de gemeenteraad met de vraag of Almelo wel bestuurbaar is. ‘Ik moet alert zijn, maar het is niet moeilijk,’ zegt burgemeester Gerritsen nu hij na zijn benoeming in Almelo te maken kreeg met 14 partijen in de gemeenteraad. Elsevier bevroeg ook Gijs Stork als aanvoerder van de uit BBA, ALA en Almelooooo samengevoegde fractie Lokaal Almelo Samen (LAS) dat uitmondde in een fusie en daardoor van de Kiesraad lijstnummer 1 toebedeeld kreeg vanwege het aantal opgetelde stemmen in 2014. Die samenwerking was juist vanwege het grote aantal fracties in de raad waardoor er geen machtsblok tegenover de coalitie stond.
Almelo was desondanks het grote aantal raadsfracties best bestuurbaar, concludeert Elsevier dat in deze wijst op de noodzakelijkheid vanwege de mislukte grondspeculaties rond de eeuwwisseling met als gevolg verscherpt toezicht door de provincie Overijssel.
Toch zag ook Elsevier dat de versnippering was doorgegaan met een minderheidscollege tot gevolg. Zo vond Lieneke Bolhuis de PvdA te rechts waardoor ze uit de fractie stapte en nu kandideert onder de naam Minima Partij. Elsevier haalt ook de interne strijdt aan bij D66 dat leidde tot de val van twee wethouders en een scheuring in de fractie met Democraten.nu tot gevolg. Toch toonde burgemeester Gerritsen zich verbaasd over het aantal fracties: ‘De politieke verschillen zijn niet groot,’ en wijst er op dat de partijen er vaak in slagen met wisselende en vaak ruime meerderheid tot besluitvorming te komen.
Raadsnestor Stork in deze: ‘Het college krijgt niet altijd haar zin en moet dus met verdomd goede voorstellen komen’. Stork vond deze bijna voltooide bestuursperiode qua besluitvorming juist een van de betere sinds lange tijd.
 

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina