Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
16-02-2018  

Lifestyle Boulevard of binnenstad op 1?

Almelo moet prioriteiten stellen
 

ALMELO – Deze week werd het plan gelanceerd voor een vernieuwingsslag van de Woonboulevard. Net zoals de binnenstad van Almelo, kent ook de Woonboulevard een flinke leegstand. De eigenaren Gilde Investors (70%) en o.a. de ondernemers Joost Tiemersma (Woon & Slaap) en Jos Finkers (Shop in Shop) willen met een investering van 5 miljoen euro de Woonboulevard een facelift geven en het omdopen in Lifestyle Boulevard.

Gilde Investors van de Tukkers Henk Maassen van de Brink (Hertme), Jos Scholten (Saasveld) en Frank Koenders (Losser) kochten de failliete boedel van Polman Vastgoed en hebben nu grootse plannen voor de kwakkelende Woonboulevard. Louter winkels van meer dan 1.000 m2 om geen ondernemers uit de binnenstad weg te lokken, maar publiekstrekkers als Decathlon Sport, Mediamarkt/Saturn, Toys Champ, Action XL en Cool Blue moeten de Woonboulevard een injectie geven om verder te kunnen onder de naam Lifestyle Boulevard. Al deze winkelketens zouden grote belangstelling hebben zich te willen vestigen. Doel het bereiken van de consument uit het Ommeland van Rijssen tot Hardenberg om deze de gang naar de Westermaat bij Hengelo te besparen. Een shuttlebus zou ook bezoekers vise versa naar de Almelose binnenstad moeten lokken. Het plan, zo wordt door de plannenmakers gezegd, is enthousiast ontvangen in het Almelose stadhuis.

Maar een dag later komt er ook kritiek van een deskundige. Cees-Jan Pen, lector Regionale Concurrentiekracht aan de Fontys Hogeschool doet al jaren onderzoek naar de effecten van ‘weidewinkels’ buiten de steden. In een artikel in Tubantia legt hij uit dat gemeentebesturen prioriteiten moeten stellen om de winkelkernen in de steden aantrekkelijk te houden.  De Lifestyle Boulevard en de Westermaat zorgen alleen voor een waterbedeffect als zij met elkaar gaan concurreren om de gunst van de consument. Maar dat gaat volgens Pen altijd ten koste van het winkelhart in de kern van Almelo en Hengelo. Beide steden zijn niet Enschede, waarschuwt Pen in deze. Volgens Pen moet het centrum van Almelo en Hengelo prioriteit krijgen, ook al verpauperen de ‘weidewinkels’ er door.  

Lees het kritische artikel
van Cees-Jan Pen in Tubantia.

Archief
Terug naar vorige pagina