Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
09-06-2017  

Almelo kampt met forse tegenvaller

Geen geld meer voor nieuwe investeringen

De Almelose burger betaalde de afgelopen jaren al fors mee om tekorten weg te werken via extra verhoogde OZB, hogere tarieven voor vergunningen, huur sportcomplexen, afvalstoffenheffing, etc.
Ook subsidies werden gekort of gestopt.

De 'rek' is er uit!
 

ALMELO – De gemeente Almelo is de zoveelste gemeente die tekort komt op de rijksvergoeding in het sociale domein.  Omdat de gemeente al jaren bezuinigt en tarieven verhoogd vanwege te saneren financiële tekorten in het grondbedrijf, komt deze tegenvaller bijzonder ongelegen. De stad kroop langzaam uit het dal maar de nieuwe tegenvaller betekent dat er geen geld meer is voor investeringen. De gemeenteraad werd eerder deze week geïnformeerd over de tegenvaller in het sociale domein maar uit de vrijdag gepresenteerde meerjarige perspectiefnota blijkt dat de stad flink wordt achteruitgeworpen in haar ambities en de komende jaren voorgenomen investeringen in de orde van grootte tussen de 1 en 2 miljoen euro op haar buik kan schrijven. 
Vooral de jeugdzorg is een veel grotere kostenpost dan de ramingen die volgens de gegevens van het rijk werden begroot. Het Rijk hevelde zorgtaken zoals de Wmo en Jeugdzorg over naar gemeenten en was veel te optimistisch over de te behalen bezuiniging. De gemeente Almelo past over 2016 bijvoorbeeld 7 miljoen euro bij op een rijksvergoeding van 62,3 miljoen euro.

Lobby of claimen?
Het Almelose college van B&W zoekt ondersteuning bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de provincie Overijssel om een lobby te starten richting ‘Den Haag’ voor een hogere rijksbijdrage. 

De gemeente Venlo gebruikt forsere taal en wil een claim bij het Rijk indienen van 25 miljoen euro over de afgelopen en komende 2 jaar. “Ga niet braaf zitten lobbyen, maar toon lef en ga er met gestrekt been in en claim bij de staatssecretaris geld terug voor het tekort dat voor een deel is ontstaan omdat het Rijk een verkeerde verdeling heeft gehanteerd bij het verstrekken van zorgbudgetten aan gemeenten”, aldus het Venlose raadslid Aerts van D66. Die claim gaat Venlo nu voorbereiden.

Archief
Terug naar vorige pagina