Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
24-05-2017  

Klaas Knot opent expositie bankoverval

Grootste bankroof aller tijden op Nederlandsche Bank in Almelo

Klaas Knot tijdens zijn openingstoespraak
Foto: Stadsmuseum
 

ALMELO – In 1944 pleegden verzetsmensen de grootste bankroof allertijden in de vaderlandse geschiedenis op het filiaal van de Nederlandsche Bank in Almelo. De buit bedroeg maar liefst 46 miljoen Nederlandse guldens.

De huidige president van de Nederlandsche Bank Klaas Knot wist het niet maar had zich bereid verklaart de opening te verrichten van de expositie over de bankroof in het Stadsmuseum Almelo. De overval was met instemming van de regering in ballingschap verricht om de spoorwegstaking te financieren. Helaas werden na enkele dagen de meeste betrokken verzetshelden gepakt en viel de ‘buit’ weer in handen van de Duitse bezetter.

„Onze wetten zijn ergens in de verte gebaseerd op de Tien Geboden. Niet doden en niet stelen zijn er twee die nog altijd goed herkenbaar zijn. Maar als de wereld op z’n kop staat, gelden andere wetten en ontstaan er nog meer grijstinten dan er gewoonlijk al zijn”, aldus Knot tijdens de openingstoespraak van de expositie over die roemruchte overval.

Peter Schoof maakte een documentaire die inmiddels is uitgezonden door RTV Oost en de Almelose amateurhistoricus Hans Holtmann een powerpoint-presentatie die ook op de expositie te zien is. Over de overval is ook de musical ‘Het Verzet Kraakt’ in de maak die in september zo’n 20 keer wordt opgevoerd in het Indiëlab.
De expositie in het Stadsmuseum is vanaf vrijdag te zien en duurt tot 26 augustus.
 

Archief
Terug naar vorige pagina