Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
20-05-2017  

Mes op de keel voor Agenda voor Twente

 

ALMELO/ENSCHEDE – De gemeente Enschede heeft de dwarsliggers Almelo, Hengelo, Hellendoorn en Rijssen-Holten het mes op de keel gezet in de onderhandelingen voor een nieuwe investeringsagenda voor Twente.
In de afgelopen 8 jaar werd de investeringsagenda voor de 14 Twentse gemeenten gefinancierd uit de opcenten van afvalverwerker Twence. Met ingang van 2018 moeten de Twentse gemeenten dat uit eigen middelen doen. Het streefbedrag was 12,50 euro per inwoner, maar Almelo wilde niet verder gaan dan 5 euro en ook Hengelo, Hellendoorn en Rijssen-Holten wilden minder besteden vanwege kritiek op de plannen in de nieuwe Agenda voor Twente dat in hun ogen teveel Enschedese investeringsplannen bevatte.

< Enschede zette de zaak op scherp door te dreigen uit het overleg te stappen en de samenwerking te gaan zoeken met de Duitse regiogemeenten waaronder Münster en alleen die Twentse gemeenten en of gemeenten in Oost Nederland die wel mee willen doen.

Door de nodige kritiek van de ‘dwarsliggers’ en de tegendruk van Enschede is het gezamenlijke streefbedrag per Twentse inwoner nu verlaagd naar 7,50 euro jaarlijks voor de jaren 2018 tot en met 2022. De Agenda voor Twente richt zich op investeren in Twente als techniekregio, de arbeidsmarkt, bereikbaarheid/vestigingsklimaat en duurzaamheid met als doel de regio sociaaleconomisch sterker te maken.
Het ‘afgedwongen’ compromis moet nog wel door alle 14 Twentse gemeenteraden worden goedgekeurd. Bovendien  ligt er de wens te onderzoeken of gemeenten individueel extra 5 euro per inwoner jaarlijks uit willen trekken. In het eerdere plan zouden de Twentse gemeenten nog eens een euro extra jaarlijks per inwoner vrij moeten maken voor de ontwikkeling van toerisme.
Komen alle 14 gemeenten uiteindelijk uit op 12,50 per inwoner, is er jaarlijks 8 miljoen euro beschikbaar. Dat is gelijk aan het investeringsprogramma zoals dat al sinds 2008 bestaat onder de naam Agenda van Twente en eind dit jaar afloopt.

Archief
Terug naar vorige pagina