Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
04-05-2017  

Bouwmensen maakt Chappe Historisch Festival


Directeur R. Herman van Bouwmensen Twente met in zijn hand een miniatuur van de semafoor en op de achtergrond de waarheidsgetrouwe kopie die ten tijde van Napoleon werd gebruikt.
 

ALMELO – In de Napoleontische tijd duurde het meerdere dagen om een belangrijke boodschap uit Frankrijk naar Nederland over te brengen. Tot de machtige ‘kleine Franse generaal’ de beschikking kreeg over de semafoor, een optische telegraaf waarmee hij in twee uur een bericht uit Parijs naar Amsterdam kon sturen middels een netwerk van seinpalen op zichtafstand.
Tijdens het Historisch Festival Almelo van 12 tot en met 14 mei in het Schelfhorstpark wordt dat zichtbaar gemaakt met dank aan het opleidingsinstituut voor de bouw Bouwmensen Twente.

De leerlingen van Bouwmensen Twente in Almelo maken de ‘seinpalen’ in het Frans ook wel ‘Chappe’ genoemd naar de uitvinder, na. Met de dwarsligger en twee armen van hout en met behulp van touwen kan de ‘Chappe’ of semafoor  in meerdere posities worden gezet waarbij telkens een letter uit het alfabet wordt aangeduid van de door te geven boodschappen of commando’s. De betekenis was dus in het begin alleen begrijpelijk voor de Franse overheerser maar was uiteindelijkgeen lang leven beschoren. Tijdens het Historisch Festival wordt hij echter nog eens gedemonstreerd.

De organisatie van het Historisch Festival is Bouwmensen Twente daarvoor dankbaar, maar ook voor de fraaie nieuwe entreepoort die de leerlingen voor de tweede keer produceerden voor het festival en de grote houten bak, voor het onderdeel archeologische opgravingen die gebruikt werd in de Napoleontische tijd.
Met al het gebulder van kanonnen en de schijngevechten van de manschappen met ‘knetterende’ voorladers wordt de ‘Slag om Ruigenrode  dus weer een heel historisch spektakel in het Schelfhorstpark’. De re-enactors (deelnemers) die de veldslag naspelen, komen uit meerdere Europese landen.

Kijk voor meer informatie op: www.historischfestivalalmelo.nl

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina