Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
04-05-2017  

Dodenherdenking 2017


Veertien organisaties, tal van individuen en een delegatie uit partnerstad Iserlohn legden bloemen bij het herdenkingsmonument voorafgaand aan 2 minuten massale stilte.
 

ALMELO - ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daar moeten we over blijven praten. Want oorlog begint waar praten ophoudt’, zei burgemeester Arjen Gerritsen in zijn toespraak  tijdens de Dodenherdenking bij het herdenkingsmonument op het Wethouder E. van Dronkelaarplein. Het deed Gerritsen deugd dat ook een flink aantal jongeren de druk bezochte herdenking bijwoonde.
Tijdens de voorafgaande herdenkingsdienst in Hof 88 wees Gerritsen er op dat van de 242 Almelose slachtoffers de meesten waren vermoord om wie zij waren namelijk Jood. ‘Nalatigheid, berusting en onverschilligheid is de Joodse gemeenschap fataal geworden in de Tweede Wereldoorlog’, gaf Gerritsen aan.  ‘Slechts heel weinig mensen kwamen in verzet tegen de Duitse bezetters. Slechts weinigen kozen er voor om niet te berusten in de terreur en intimidatie’, aldus Gerritsen die er tevens op wees dat de Duitse vernietigingsmachine zo goed functioneerde dankzij plichtsgetrouwe inzet van de vele bureaucratische radertjes in het systeem.
Gerritsen legde ook de verbinding met terroristische aanslagen in de huidige tijd. ‘Kijken wij werkloos toe als groepen worden gediscrimineerd, vernederd of uitgestoten?’ Volgens Gerritsen heeft iedereen de verantwoordelijkheid voor zijn eigen daden en kan iedereen de grens trekken naar moraal. ‘Blijf waakzaam voor de barbaar in onze omgeving en voor de barbaar in ons zelf’, betoogde Gerritsen.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (102 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina