Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
30-11-2016  

Piet Talamini op 82-jarige leeftijd overleden

 

ALMELO – In de nacht van dinsdag op woensdag is de Italiaanse ijsmeester Piet Talamini op 82-jarige leeftijd overleden. Piet Talamini was een bekende Almeloër vanwege de gelijknamige ijssalon die de familie bestierde aan de City Promenade en waar in 75 jaar miljoenen Italiaanse ijsbolletjes over de toonbank gingen.

GianPièro (Piet) Talamini kwam op 6-jarige leeftijd in het oorlogsjaar 1941 met zijn vader Vittore Talamini van Middelburg naar Almelo. De reden was een simpele, hun ijssalon Venetia Talamini lag in puin door bombardementen, iets dat de familie ook al in 1940 was overkomen met hun ijssalon aan de Coolsingel in Rotterdam.
In de Grotestraat Noord (City Promenade) vond vader Vittore een geschikt pand toen hij tegenover in het toenmalige Hotel Centraal 2 dagen verbleef met de hoop dat het in Almelo er minder ernstig aan toeging dan de bombardementen in het westen.

Vanaf 1970 zwaaide Piet Talamini de ‘roerstok’ zelfstandig toen vader Vittore een stapje terug deed. Piet deed elf jaar geleden een stapje terug vanwege een herseninfarct. Sindsdien staat de derde generatie aan het roer met Giancarlo. Het leven van Piet was een stuk beperkter zeker na het overlijden van zijn echtgenote Massimina 3 jaar geleden. Voor Piet restte het dagelijkse moment van een krantje lezen, wat praten met vaste bezoekers en het familiare zakelijke advies aan zijn zoon Giancarlo, maar ook onverbloemde kritiek in brieven aan het gemeentebestuur over de ontwikkeling van ‘zijn stad’ Almelo. ‘Jullie hebben de stad vermoord’, schreef hij eens na in zijn ogen ongewenste ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld nu nog in pers-artikelen wordt omschreven als het ‘gat van Talamini’, het al vele jaren braakliggende stuk grond tegenover de ijssalon.
Vijf jaar geleden bij het 70-jarig jubileum van de ijssalon nam een delegatie van B&W de gelegenheid waar om maar eens bij te praten.

Archief
Terug naar vorige pagina