Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
17-12-2015  

Geen steun voor TSN, Asito scoort MT Top 100


Nederland sterker en socialer ???
 

ALMELO – Bij Asito in Almelo weet men niet of men moet juichen of huilen. Het moederbedrijf van de in moeilijkheden verkerende thuiszorgorganisatie TSN, scoort een derde plek in de MT Top 100 van uitgever Management Team. Asito met ruim 10.000 werknemers is daarmee de beste dienstverlener in 2015.

Negatiever is het gevoel bij dochter TSN waar de banen van ruim 12.000 medewerkers in de thuiszorg op de tocht staan. De bewindvoerders Daniëls en Van de Hel schreven een brandbrief naar het parlement om de belangen van cliënten en medewerkers te helpen veilig te stellen maar staatssecretaris Van Rijn (PvdA) geeft geen krimp en stelt dat het private TSN de financiële problemen zelf moet oplossen. Bij TSN wordt dit jaar een verlies verwacht van 10 miljoen euro. Een verlies dat ook vorig jaar al werd geleden.

De problemen bij TSN staan niet op zichzelf maar geldt de gehele sector. Van Rijn onderkende dat, door voor volgende jaren honderden miljoenen euro’s extra in het vooruitzicht te stellen. Dat lost echter het probleem van TSN niet op. Van Rijn deed wel een oproep aan gemeenten om de zorgnota’s met spoed te betalen om zo het salaris voor december veilig te stellen.
Mocht TSN omvallen, moeten volgens Van Rijn andere zorgaanbieders de cliënten overnemen. Deze zitten echter met hetzelfde probleem van te lage betalingen door de gemeentelijke opdrachtgevers. Eerder dit jaar deed Van Rijn een greep in de gemeentelijke zorgkas om problemen bij de PGB op te lossen.
Vooralsnog kan een meerderheid van de Tweede Kamer de opstelling van Van Rijn billijken.

Archief
Terug naar vorige pagina