Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
16-12-2015  

Raad van State houdt twijfels over komst Hornbach

 

Vrij ondernemerschap
Bestaat er in Nederland nog vrij ondernemerschap of moet de overheid de concurrentie in evenwicht houden? Die vraag kan men zich stellen nu de aanvraag van Hornbach om zich in Almelo te vestigen als verkooppunt voor Noordwest Twente onder de loep licht bij de Raad van State.
De Raad van State noemde in de discussie rond Hornbach de gemeente Almelo al een gemeente met een bovennormaal gemiddelde qua leegstand, ook op de Woonboulevard . Het is echter de vraag of dat van doorslaggevende aard mag zijn in de discussie rond Hornbach.
Zo legden de kleine doe het zelf zaken het loodje door de groei van Gamma en Praxis en gingen de kleine kruideniers een zelfde weg door de als maar uitdijende grootgrutters. Bovendien is de huidige leegstand in de steden ook te wijten aan andere marktwerking zoals de fors groeiende verkoop van consumentenartikelen via internet. Een groei die niet kan worden gevat in beperkende maatregelen zoals ruimtelijke ordening en bezwaren van concurrenten. Internetverkoop brengt bovendien het groeiende probleem dat het aantal verkeersbewegingen in steden enorm groeit door de uitdijende bezorgdiensten. Veelal ZZP’ers die tegen een ‘hongerloon’ lange dagen maken om het hoofd boven water te houden en tegelijk het milieuprobleem vergroten.
Het fenomeen Woonboulevard is landelijk al lang over haar hoogtepunt en krimpende. Dat heeft te maken met zich voortdurend wijzigend consumentengedrag en deels ook met een mager bestedingsbudget.
Dat de Raad van State kijkt naar de omgeving en mogelijke overlast voor omwonenden is nog te begrijpen maar bescherming tegen concurrenten is van geheel andere aard. Bovendien werden de ‘fabriekshallen’ van de Woonboulevard gebouwd op agrarische grond en werd achteraf het aantal exact bebouwde m2 in een detailhandelsbestemming gewijzigd. Praxis weet daar nog alles van omdat de illegaal gebouwde luifel zich boven de bestemming weiland bevond en daarover in conflict raakte met de gemeente Almelo!

Archief
Terug naar vorige pagina