Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
01-12-2015  

Present dreigt gemeente te stoppen met wijkzorg

 

ALMELO – De Almelose tak van de stichting Present is al enkele jaren actief in de wijken om bewoners die een helpende hand nodig hebben omdat men dit zelf niet meer kan, te helpen bij onderhoud van de tuin of woonhuis en of andere diensten. Present zet daarvoor tal van vrijwilligers in en wil die noodzakelijke activiteiten meer stevigheid geven.
Daarvoor ging het bestuur van de stichting onder voorzitterschap van oud- CU-raadslid Jan Veenstra in overleg met de gemeente. Sinds maart volgend gesprekken met beleidsambtenaren en twee wethouders om een bedrag van 25.000 euro los te weken om de projecten te kunnen uitvoeren. Present werkt samen met o.a. de woningbouwverenigingen en maatschappelijke organisaties en weet ook het bedrijfsleven te bereiken voor steun in natura of geld maar met de gemeente boterde het overleg niet zoals uit uitgesproken waardering opgemaakt kon worden. Gedurende acht maanden werd Present niet geïnformeerd hoe de gemeente vorderde om tot een geschikte vorm te komen. Ook op emails reageerde de gemeente inhoudelijk niet in de afgelopen maanden.

Tot plotsklaps uit het stadhuis na acht maanden een voorstel tot experiment in het jaar 2016 volgde om te bezien hoe de effecten van de inzet van Present gewaardeerd kan worden. De regie ligt dan volledig bij de gemeente dat via wijkteams naar verwachting zo’n 30 projecten wil aandragen. Voor elk uitgevoerd project ontvangt Present dan een vergoeding van 500 euro. Over de jaren na 2016 spreekt het gemeentebestuur zich niet uit.

Present Almelo vind het ongepast dat ze niet eerder is geïnformeerd dat het door Present aangedragen voorstel niet zou worden gehonoreerd. Maar ook dat alle risico’s nu bij Present Almelo worden neergelegd en de gemeente zelf geen enkele verantwoordelijkheid neemt.
Het bestuur van Present betwijfeld sterk of er wel 30 projecten worden aangedragen en is van mening dat dit aantal alleen gekozen is om op een bedrag van 15.000 euro uit te komen.
Present gaat er juist prat op dat het in de afgelopen jaren met de inzet van 900 vrijwilligers tal van projecten heeft uitgevoerd i.s.m. maatschappelijke organisaties en woningbouwverenigingen en dat het ook een bedrag van 24.000 euro sponsoring uit de markt heeft weten te halen en stelt dat de gemeente toch ook een taak heeft om continuïteit te bewerkstelligen.

Het bestuur is dus boos omdat de gemeente na twee jaar inzet van honderden maatschappelijk betrokken vrijwilligers, niet meer wil dan een experiment op projectbasis. Reden genoeg voor voorzitter Veenstra en de zijnen om de gemeente de wacht aan te zeggen dat Present desnoods in Almelo het bijltje er bij neer gooit om haar maatschappelijke inzet te richten op andere gemeenten. Het stichtingsbestuur doet daarom een klemmend beroep op de gemeenteraad om alsnog 25.000 euro vrij te maken om na 1 januari 2016 ook in Almelo klemmende maatschappelijke problemen te kunnen oplossen.

Archief
Terug naar vorige pagina