Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
28-10-2015  

De ‘wietkraskaart’ van Cogas

 

ALMELO – Netwerkbeheerder Cogas NV heeft zich gemengd in de strijd tegen illegale hennepteelt. In de voorbije week stuurde Cogas zo’n 9.000 kraskaarten met de ‘verborgen’ geur van wiet naar Almelose adressen in de postcodegebieden 7601, 7605 en 7606. Dat is een klein derde van alle postcodes in Almelo.
Reden voor Cogas is om brandgevaarlijke situaties bij de teelt van hennep tegen te gaan en uiteraard ook het stoppen van afname van niet betaalde elektriciteit. De snuffelcampagne moet bewoners attent maken op de geur zodat men illegale teelt in de woonomgeving eerder kan opsporen en kan melden bij de politie.
Cogas assisteert daarmee de politie die met heli’s regelmatig rondvliegt om vanuit de lucht met infrarood camera’s warmtebronnen op te sporen. Netwerkbeheerder Cogas kan zelf al zien dat in een bepaald gebied meer stroom wordt afgenomen dan via de meters wordt geregistreerd. Het gerichte zoeken kan met behulp en tips van omwonenden nog extra worden bespoedigd.   
De straffen zijn niet mals wanneer een illegale hennepkwekerij wordt opgerold. Naast het in beslag nemen van alles wat waarde heeft, volgt ook een ‘dikke’ financiële afrekening van Cogas en legt de burgemeester een toegangsverbod op het pand tot maximaal een jaar. Bij dat laatste wordt geen rekening gehouden of het een gehuurd pand is of eigendom.

Archief
Terug naar vorige pagina