Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
21-06-2015  

Feest in Salzbergen 150 jaar spoor naar Almelo

 

SALZBERGEN (D) – In het Duitse Salzbergen werd dit weekend met een Holland Markt uitbundig gevierd dat er 150 jaar geleden een spoorverbinding met Almelo in gebruik werd genomen. De verbinding van 59 km moest kolen aanvoeren voor de textielfabrieken in de stad en dat was destijds een dagreis.
De vergunning voor de aanleg dateert uit 1861 maar de samenwerkingsovereenkomst in 1864 van bracht het plan van NV Spoorweg Maatschappij Almelo-Salzbergen en de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen in een stroomversnelling. Het werkkapitaal bedroeg 21 miljoen Hollandse guldens, een vermogen in die tijd.
De officiële opening door minister Thorbecke volgde in 1895 waardoor de industrialisatie en mechanisatie van de textiel in Almelo en Twente grote vormen aannam. De periode van kolen en stoom duurde echter maar kort door elektrificatie.
In Salzbergen desondanks wel reden voor een groots herdenkingsfeest maar kennelijk nauwelijks voor Almelo dat slechts een tentoonstelling wijdt aan de spoorverbinding in het Stadsmuseum van 15 oktober 2015 tot en met 13 februari 2016.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina