Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
29-07-2014  

Ambassadeur Turkije heeft kritiek op provincie


Turken, gratis aangevoerd met bussen uit heel Nederland, demonstreren tegen het Armeens genocidemonument. Onder de Turkse demonstranten ook 'Grijze Wolven'.
 

ALMELO/ZWOLLE - De Turkse ambassadeur Sadik Arslan heeft in een brief aan Provinciale Staten van Overijssel forse kritiek geuit op het aannemen van een motie waarin de Armeense genocide wordt erkend. Volgens Arslan is met het aannemen van die motie, de positie van de Turkse gemeenschap in Overijssel in gevaar gebracht, meldt Tc Tubantia.
De motie werd door Provinciale Staten aangenomen na de demonstratie van Turken tegen het Armeense genocide-monument bij de Armeens Apostolische Kerk. Volgens Arslan zou dat monument haat aanwakkeren tegen Nederlandse burgers van Turkse komaf. Hij ‘staaft’ dat in zijn schrijven met de melding dat sinds de oprichting van het monument er meer aanvallen met een racistische achtergrond zijn.
De Turken demonstreerden in Almelo tegen het monument en voerden met gratis vervoer uit heel Nederland medestanders aan om dit duidelijk te maken. Onder hen ook aanhangers van de 'Grijze Wolven'.

Verschillende landen en internationale organisaties erkennen de genocide, onder meer zijn dit: Argentinië, Armenië, België, Canada, Cyprus, Europese Unie, Frankrijk, Griekenland, Italië, Libanon, Nederland, Polen, Raad van Europa, Rusland, Uruguay, Vaticaanstad, Zweden en Zwitserland.
De Tweede Kamer van Nederland nam op 21 december 2004 met algemene stemmen een motie van de ChristenUnie aan waarin het de genocide erkent en de regering verzoekt de kwestie "aan de orde te stellen" bij de Turkse regering. In België werd de Armeense genocide al in 1998 erkend door het Belgische parlement.

Lees ook:
Lage opkomst Turken tegen genocidemonument
Indrukwekkende onthulling Armenian Memorial
Monument volkerenmoord Ottomaanse Rijk

Archief
Terug naar vorige pagina