Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
29-05-2014  

Verkoop stadhuis wordt nog problematisch


In kisten verpakt bracht Van Gendt & Loos de kleding aan bij Stomerij en Ververij Palthe in de binnenstad van Almelo.
 

ALMELO – De geschiedenis van Palthe Stomerijen in de binnenstad van Almelo gaat terug naar 1873 toen de patriciërsfamilie Palthe aan de Bakenstraat in Almelo het al jaren leegstaande pand van de Almelosche Brood en Meelfabriek kocht vanwege de met stoom aangedreven maalderij. De stoommachine werd omgebouwd voor de reiniging van textiel en voor de toepassing van chemische kleurstoffen voor een nieuwe ververij.
Het Palthe van toen dijde alleen maar uit en het hele gebied van Bakenstraat tot Boddenstraat en van Brugstraat tot Schalderoi werd nagenoeg volgebouwd door Palthe. De aanvoer van te reinigen en te verven goederen ging met van Gend & Loos via de spoorwegen, want door het gehele land waren er zo’n 400 inleverpunten in de jaren ’30 van de vorige eeuw.
Midden jaren ’60 vertrok Palthe uit de binnenstad en de gemeente besloot toen een gepland nieuw stadhuis niet aan de Markt te bouwen maar op de te slopen Palthe-locatie. De opvolger van burgemeester J.M. Ravesloot, die na 20 jaar naar Delft vertrok, werd Mr. H. Rijpstra. Hij bracht een zak geld mee uit Den Haag om de bouw van het nu te verlaten stadhuis van architect J.J.P. Oud op gang te brengen. Rijpstra bleef maar vier jaar om CdK te worden in Friesland en werd opgevolgd door burgemeester Mr. F.J.H. Schneiders die uiteindelijk het stadhuis realiseerde.
De sloop van Palthe en het afgraven van de met chemische stoffen verontreinigde bodem, ging destijds niet dieper dan nodig voor de bouw van de fundering. De kosten van volledige bodemreiniging werden toen als onbetaalbaar beschouwd en zou ook jaren van vertraging opleveren voor de bouw van het stadhuis.
Deze historie dreigt nu een belemmerende factor te worden bij de verkoop van het stadhuis. Bij sloop zal een bodemonderzoek moeten worden uitgevoerd en bij een bestemmingswijziging eveneens. Drie kandidaten zijn er om het stadhuis te kopen, maar alle drie hikken aan tegen de dreiging van een bodemonderzoek en mogelijke reinigingskosten.
In de archieven van het stadhuis moet er genoeg te vinden zijn over de besluitvorming van toen en de bodemverontreiniging van Palthe. Ook werd er in de gemeenteraad al voor gewaarschuwd, toen oud- wethouder A. Sjoers in de beginjaren van deze eeuw voor het eerst met nieuwbouwplannen op tafel kwam, maar dat aspect is nimmer gewogen bij de bouw van een nieuw stadhuis aan de Haven ZZ en dat kan de gemeente nog wel eens een flinke duit gaan kosten.
Ter vergelijk: Het kantoor van Cogas aan de Rohofstraat werd jaren geleden gerenoveerd om een kostbare bodemreiniging te ontlopen.

Archief
Terug naar vorige pagina