Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
04-05-2014  

Dodenherdenking Weth. E. van Dronkelaarsplein

 

ALMELO – Honderden Almeloërs woonden de dodenherdenking bij bij het oorlogsmonument aan het Wethouder E. van Dronkelaarsplein waar burgemeester Jon Hermans opnieuw artikel 1 van de Grondwet aanhaalde waarin staat beschreven dat ieder die zich in Nederland bevindt in gelijke gevallen gelijk behandeld wordt.
Hermans haalde ook het lot aan van de Joodse familie Menco die in Almelo een modezaak had maar wereldoorlog ‘40-’45 niet overleefde vanwege het transport naar het concentratiekamp. Volgens de bezetter van toen, waren de Joden schuld van de economische malaise in Europa van de jaren ’30 en moesten zij worden uitgeroeid.
Hermans prees postuum gemeenteambtenaar Frits ten Brink die als ambtenaar van de sociale dienst het verzet hielp in tegenstelling tot toenmalig burgemeester Mello Sichterman die na de oorlog werd afgezet en tijdelijk werd opgevolgd door voormalig wethouder E. van Dronkelaar, een man die eveneens in het verzet actief was. In 1946 werd hij opgevolgd door burgemeester J.M. Ravesloot.
Voorafgaande aan de plechtigheid bij het oorlogsmonument waren door het gemeentebestuur al kransen gelegd bij andere herinneringsmonumenten en de begraafplaatsen in Almelo en Bornerbroek waar graven van gesneuvelden liggen.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (51 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina