Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
24-04-2014  

Verbod circus met wilde dieren nutteloos

 

ALMELO – Burgemeester Jon Hermans kon niet om circus Belly Wien heen met de gunning voor een standplaats. Belly Wien had al zeven keer vaker om een standplaats gevraagd en was gewoon aan de beurt.
Dat is de feitelijke reactie van de burgemeester n.a.v. de voorstelling waarbij toch wilde dieren aanwezig waren. Volgens een aangenomen motie van raadslid Harry de Olde uit 2012 mocht dat niet in Almelo. Reden waarom de burgemeester op voorhand ‘afspraken’ had gemaakt dat er geen wilde dieren naar Almelo zouden komen. Belly Wien negeerde echter die afspraak en nam naast de wel vooraf gemelde giraf ook tijgers mee. Het circus kan ook weinig anders, omdat het seizoenscontracten sluit met dompteurs. De burgemeester laakt Belly Wien echter dat het de afspraak heeft geschonden maar kan juridisch geen kant op. Waarom neemt de raad een dergelijk besluit terwijl een wettelijk verbod onmogelijk is? Waarom ook probeert de burgemeester afspraken te maken terwijl ze geen machtsmiddel heeft?
Het zijn terechte vragen waarop geen antwoord komt omdat ze er niet zijn. Een verbod is onmogelijk vanwege landelijke wetgeving zoals toenmalig staatssecretaris Bleker ook al eerder bekend maakte. Belly Wien kan dus gewoon weer achteraan sluiten maar zal nog wel enig geduld moeten hebben om de ‘tent’ in Almelo weer op te mogen zetten.

<< In 2011 werd de Syberische tijger Ceasar van circus Belly Wien geopereerd aan de kaak in dierenkliniek Den Ham

Archief
Terug naar vorige pagina