Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
08-01-2014  

Andela wil burgers verplicht afval laten scheiden


Afvaltoerisme is van alle dag. Bij het invoeren van het Diftar-systeem in gemeenten in Noord Holland, ontstond er in Amsterdam Noord een ware plaag van automobilisten die op weg naar hun werk in Amsterdam even hun vuilniszak op de stoep deponeerden. De extra inzet op handhaving kostte Amsterdam een vermogen.

In Westerhaar daarentegen heeft het Diftar-systeem een andere uitwerking. De grijze bak wordt haast nooit aan straat gezet, want haast iedereen heeft een oud olievat in de tuin om restafval te verbranden.

Wethouder Andela wil juist afvaltoerisme en de burger aan het werk zetten. Zij het dat afval gescheiden en van huis naar een milieupark in de buurt moet worden gebracht waar het gedeponeerd moet worden in ondergrondse containers.
 

ALMELO – Er lijkt niet aan te ontkomen, de burger die verplicht wordt om zijn huisvuil zelf te scheiden en naar een container te laten sjouwen. Veel vragen van raadsleden tijdens het politiek beraad dinsdagavond jl. maar de gevestigde orde slikt het verhaal als zoete koek en laat Andela zijn gang gaan. Deze wil al in de komende maanden her en der in de stad een veertiental milieuparken met ondergrondse containers laten aanleggen, waar de burgers dan het door hen zelf gescheiden afval moeten gaan brengen om te storten. Een stortbak voor glas, een voor plastic, een voor papier, een voor groenafval en uiteindelijk ook een voor het restafval. De burger scheidt, sjouwt en betaald is de eindvisie van de VVD-lijsttrekker die als wethouder van milieu, de laatste jaren zo’n 9 euroton overhield op de huisvuilnota’s van de burgers om de in zijn hoofd ontsproten plannen te kunnen uitvoeren.

De gemeenteraad sputterde wat over ‘poep- en piesluiers’, over oud papier dat niet meer door verenigingen, kerken en scholen mag worden opgehaald en vroeg de wethouder daar nog eens naar te kijken. Opmerkingen voor de bühne, want dat oud papier besluit dateert al weer twee jaar. Doel, de opbrengst van waardevol materiaal voor hergebruik, moet uiteindelijk in de gemeentekas belanden. De wethouder zei dat niet, maar had het over het niet lonend zijn om bijvoorbeeld plastic van huis te laten ophalen omdat dit allemal lucht is in de vuilniswagen. Die opmerking was juist ‘gebakken lucht’ want de vuilniswagen perst sinds jaar en dag het opgehaalde huisvuil in elkaar.
De burger krijgt er dus flink werk mee. Verwacht wordt dat u dat ook doet voor hulpbehoevende buren.
Toch zit er nog één klein voordeeltje aan al dat extra burgerwerk. De uiteindelijke nota valt volgens de berekeningen van Andela zo’n 8 euro op jaarbasis goedkoper uit.

Lees ook: Huisvuil scheiden vrijwillig ja, maar niet gedwongen
’ 
en de reacties van burgers op Tc Tubantia, waaronder de opmerking dat indien dit plan doorgaat, het restafval dan wel in de grotere groene bak wordt gedeponeerd. De meeste burgers reageren negatief bij het artikel in Tc Tubantia. Andela speelt hoog spel met de verkiezingen voor de deur, zoals iemand ook al opmerkte. Het onderwerp komt donderdagavond ook aan bod in het discussieprogramma Rumoer dat om 20.000 uur begint in Leescafé De Meridiaan in de Almelose bibliotheek.

Archief
Terug naar vorige pagina