Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
20-09-2013  

Na 18 jaar de laatste expositie in Het Torentje

 

ALMELO – De beherende organisatoren van expositieruimte Het Torentje bij de Rechtbank, hangen na 18 jaar het organisatiewerk aan de wilgen. Zo komt er eind dit jaar een einde aan een stukje kunst en inhoudelijk leven in Almelo en Nederland en Het Torentje in het bijzonder. Het Torentje is een restant van de voormalige textielweverij van Royal ten Cate op deze plek en was een geschenk van het personeel bij de bouw van de toenmalige fabriek. Wat er nadien met Het Torentje gaat gebeuren is nog onbekend. Ook de gemeente Almelo heeft als eigenaar nog geen idee.

Elise van der Linden is de kunstenares die de eer te beurt valt om voor het laatst een kunstzinnige invulling te geven en sluit met haar werk ‘Inzicht’ een mooie periode van site specific installaties in Almelo af. Haar expositie in het markante torentje is een hypnotiserend bouwsel van houten stokken met een fascinerend lijnenspel dat is geïnspireerd door de langgerekte vorm van Het Torentje en als het ware naar de nok opklimt. De Deventerse combineert dat met intrigerende videoprojecties. Zij combineer dat met de ogenschijnlijke tegenstelling tussen technologie en natuur waardoor zij gefascineerd wordt. Het houten bouwsel in Het Torentje is enerzijds strak en architectonisch. Anderzijds is het organisch, alsof het gegroeid is in plaats van ontworpen. Van der Linden: ‘In een utopisch verlangen naar natuur of een mooiere wereld wenden wij allerlei technieken aan waardoor we soms juist meer van die gedroomde wereld weg raken. Techniek en natuur lijken ver van elkaar af te staan. Aan de andere kant: dat wat wij mensen maken is uiteindelijk ook een vorm van natuur. Als je uitzoomt op ons bestaan zijn wij een soort mieren met onze eigen patronen en wetmatigheden.’
Met haar installatie hoopt Van der Linden ervaringen van oneindigheid of het stil staan van de tijd op te roepen. Universele ervaringen die men vaak heeft in de ongerepte natuur, maar die Van der Linden met haar hypnotiserende video-installatie wil evoceren.

De expositie van videokunstenaar Elise van der Linden wordt op zaterdag 28 september 2013 om 16.00 uur geopend met een toespraak in de bibliotheek door kunsthistorica Linda Schregardus. Waarna het gezelschap zich lopend begeeft naar Het Torentje voor het in werking zetten van deze allerlaatste expositie die duurt t/m 31 december a.s.

Elise van der Linden
Elise van der Linden (Deventer, 1983) studeerde aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle. Haar werk was eerder te zien in Museum de Fundatie (Zwolle) en Museum Voerman (Hattem). Werken in de openbare ruimte realiseerde ze o.a. in Deventer en voor het Lowlands festival. Elise van der Linden woont en werkt in Deventer.

 

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina