Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
16-05-2013  

Boekpresentatie ‘PROCEDURES en PISTOLEN'

 

ALMELO - Op 16 juni 2008 is Nederland wereldnieuws. Restauranthouder Ahmet O. gijzelt een wethouder en vier ambtenaren in het stadhuis van Almelo. Landelijke media, zoals Zembla en Pauw & Witteman, brengen uitvoerig verslag. Zembla wint er de De Loep 2009 mee als beste audiovisuele productie op het gebied van onderzoeksjournalistiek en de echtgenote van Ahmet O. zet toenmalig burgemeester Menno Knip flink op zijn nummer toen hij het een terroristische daad noemde. De gijzeling leidde tot vele onderzoeken en tot meer dan 300 aanbevelingen omtrent vergunningverlening binnen de gemeente Almelo.
Ahmet O. zit zijn straf uit en wordt na vrijlating naar alle waarschijnlijkheid uitgewezen terwijl de gemeente Almelo hem blijft achtervolgen met schadeclaims. De zaak leidde tot de canard in De Telegraaf van ‘crimefighter’ Fred Teeven (VVD) over de ‘Turkse maffia’ die in de stad zou heersen
Schrijfster Mirjam Pool, werkte ten tijde van de gijzeling op contractbasis bij de gemeente Almelo en was in het stadhuis toen de gijzeling plaatsvond. Zij deed haar eigen onderzoek en sprak met Ahmet O. en de vijf gegijzelden en zette haar visie neer in haar boek ‘Pistolen en procedures’.
Meindert Fennema, emeritus hoogleraar politicologie aan de UvA en voormalig docent van Mirjam Pool, sprak over een spannend lezend boek dat hem deed denken aan het boek ‘In Cold Blood’ van Truman Capote. Fennema is columnist in de Volkskrant en actief voor GroenLinks in de gemeente Bloemendaal.
ISBN: 9789045703145
Prijs: € 24.95
Verkrijgbaar in de boekhandel


Lees hier het commentaar van juridich adviesbureau JEEJAR op de inhoud van het boek aangaande de handelswijze van de gemeente in de gevoerde vergunningenstrijd t.a.v. Grandcafé De Rechter met uiteindelijk een faillissement van de onderneemster tot gevolg.
De doorgedraaide echtgenoot zit een straf uit van 11 jaar.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (16 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina