Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
25-02-2013  

Ouderen Adviseurs houden ook spreekuur


De VOA heeft 11 gecertificeerde adviseurs voor ouderen boven de vijftig jaar.
 

ALMELO - De Vrijwillige Ouderen Adviseurs (VOA) die in Almelo actief zijn, houden nu ook spreekuur. Vanaf maandag 6 maart kan iedere oudere maar ook andere belangstellenden die zitten met een vraag over de sociale zekerheid bij hen terecht voor informatie en advies. Tussen 10.00 en 12.00 uur kan dat bij Almelo Sociaal in wijkcentrum de Kolk aan de Bornerbroeksestraat 19. Telefonisch 0546909 of gewoon even binnen lopen tijdens het inloopspreekuur.

De gemeente verwacht steeds meer een eigen inzet van de burger. Mensen moeten eerst proberen een oplossing in eigen omgeving te vinden. Maar wie is er bekend met allerlei regelingen zoals de Wet maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en het Persoons Gebonden Budget (PGB). Hoe moet ik aanvragen en wanneer kan ik beroep aantekenen als ik het met de beslissing niet eens ben.

Of de vraag wanneer ik eenzaam ben, hoe kan ik dat oplossen?
Voorzieningen die onder de WMO vallen zijn o.a. hulp bij het huishouden, aanpassingen in woningen, vervoersvoorzieningen in de regio en lokaal, o.a. een scootmobiel, een gehandicapten parkeerkaart, ondersteuning aan vrijwilligers en mantelzorgers, hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een rolstoel, maaltijdverzorging enz.

Ook de vraag welke voorzieningen vallen onder de AWBZ is niet iedereen duidelijk.
De gemeente biedt normaal zorg in natura, maar ook kunt u er zelf voor zorgen via de PGB er zijn dus verschillende mogelijkheden.

Ook tips voor het gesprek met de WMO consulent zijn belangrijk. De Vrijwillige Ouderen Adviseur van de Cosbo helpt u daarbij graag, u hoeft geen lid van de ouderenbond te zijn. Meteen een afspraak maken voor bezoek aan huis nr. 06-52660249.

Er zijn vele vragen maak gebruik van dit gratis advies.
De adviseurs staan voor u klaar en helpen u graag.

Door: Ria Westendorp en Theo Vleerbos, coördinatoren VOA

Via de website Almelo Sociaal
is meer informatie beschikbaar wanneer u in moeilijke omstandigheden verkeert.

Archief
Terug naar vorige pagina