Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
20-02-2013  

Een slechtvalk huist op de JAVAtoren

 

ALMELO – De slechtvalk was in Nederland in de jaren ’60 bijna uitgeroeid door het veelvuldige gebruik van pesticiden in de landbouw en als broedvogel kwam hij zelfs in Nederland niet meer voor. Omdat het gebruik van pesticiden sindsdien sterk aan banden is gelegd, zie je de slechtvalk steeds meer en dat is een fraai gezicht als hij zich in een stootduik met een snelheid van 300 km per uur op zijn prooi stort.
De slechtvalk jaagt voornamelijk op vogels en in de stad zijn dat vooral duiven en meeuwen. Ja, ook in de stad, want door het plaatsen van nestkasten op hoge gebouwen voelt de slechtvalk zich goed thuis in de stad. Zo werd vorig jaar al een slechtvalk op de JAVAtoren gesignaleerd en hij zit er nog steeds op vooral een uitstekend muurtje boven de personeelsingang. En dat laatste is weer vervelend, want in de JAVAtoren werken ook aardig wat gemeenteambtenaren en die moeten door die personeelsingang naar binnen en naar buiten en dan valt er wel eens iets uit de lucht.
Of de slechtvalk zich daar iets van aantrekt is waarschijnlijk niet aan de orde, maar de gemeente heeft het niet zo voorzien op ‘vogelgebroed’. Zo werden eenden in de stadsvijver bij de bibliotheek al eens geruimd en eind vorig jaar ook de boeren ganzen op het braakliggende terrein dat aan Hornbach verkocht is.
Dat doet het ergste vermoeden voor de toekomst van de slechtvalk, want die vang je niet zomaar en ergens anders uitzetten heeft al helemaal geen zin. Dan komt ie met een vaartje terug. Toch mag deze slechtvalk niet in de kroketten verdwijnen. De gemeente zou er dus goed aan doen om op de JAVAtoren een nestkast te plaatsen om zijn ‘aandacht’ van de personeelsingang te verleggen naar de zijde van de harde werkers in het belastingkantoor of de rechtbank. (Dit laatste is natuurlijk onzin, want hij zit daar waar hij het meest zicht heeft op een prooi. En aan de havenkant zitten heel wat meeuwen. Maar een nestkast zou toch wel wat zijn!)

< De foto is door een ruit gemaakt door Gerda de Olde.

Archief
Terug naar vorige pagina