Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
28-01-2013  

Rottenberg tegen vorming grotere gemeenten

 

ALMELO – Volgens PvdA-coryfee Felix Rottenberg is schaalvergroting van Nederlandse gemeenten en provincies niets anders dan een bezuinigingstruc die gedoemd is te mislukken en waarbij de persoonlijke signatuur van de volksvertegenwoordigers nog verder afneemt. De oud- PvdA-voorzitter deed deze uitspraak tijdens de Herman Höften Lezing in de Almelose bibliotheek. Rottenberg is in deze dan ook een kritisch volger van minister Plasterk (PvdA). Volgens Rottenberg is een stad als Almelo even belangrijk als een grote stad in de Randstad en mag schaalvergroting op zich geen doel zijn.

Rottenberg had eveneens stevige kritiek op modieuze ontwikkelingen zoals het uitbesteden van beheer van Almelose wijkcentra aan semi-commerciële organisaties. ‘Ik noem dat technocratische schurft’, zei Rottenberg die betreurde dat van oudsher sterke wijkcentra worden aangevreten door deze modieuze trend. De uitlatingen van Rottenberg waren een keiharde aanval op het beleid van partijgenoot en wethouder Mieke Kuik-Verweg (en haar voorganger Theo Schouten, eveneens PvdA) die de Almelose wijkcentra allemaal onder stedelijk beheer wil brengen om vervolgens de exploitatie te verpachten. (Na rechtsgang en faillissement - door het stopzetten van de subsidie - van wijkcentrum De Schelf, wordt nu bij ’t Veurbrook eenzelfde scenario gevolgd – red.)
De uitspraak was ook koren op de molen voor oud- PvdA-raadslid Hennie Nijhuis, die zich als stichtingsbestuurder van 't Veurbrook keihard verzet in deze greep naar de macht in het wijkgebouw De stichting die financieel kerngezond is, heeft advocatenkantoor Brusse en Masselink in de arm genomen en die noemde de huuropzegging in strijdt met de huurwet. Wethouder Kuik reageerde met het onmiddellijk stopzetten van de subsidie.

De jaarlijkse Herman Höften Lezing wordt gehouden ter herinnering aan wijlen het PvdA-raadslid die gedurende vele jaren het dualisme al in de praktijk bracht voordat de term haar trend kreeg in de lokale democratie. De oud- verzetsman oordeelde en beoordeelde collegevoorstellen louter op kwaliteit en stak indien nodig kritiek nooit onder stoelen of banken. Felix Rottenberg beantwoordde deze avond als prominent PvdA’er volledig aan dat beeld.

Fotoreportage: Jan Bril.

Fotoreportage (39 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina