Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
20-01-2013  

Toshiba overweegt bod op Urenco

 

LONDEN – Toshiba, het grote Japanse technologie- en industrie concern, overweegt een bod op uranium-verrijker URENCO met vestingen in o.a. Almelo, Capenhurst, Gronau en de VS, dat meldt de Britse courant The Sunday Times vandaag. Toshiba is via de Amerikaanse dochter Westinghouse al actief in de productie van nucleaire reactoren. Urenco verrijkt natuurlijk uranium om dit geschikt te maken als brandstof voor reactoren.
URENCO staat in de etalage nadat de Britse regering kenbaar maakte haar derde deel aan aandelen te willen verzilveren. Ook de Duitse energieproducenten Eon en RWE, die eveneens een derde van de aandelen bezitten, willen hun aandelen kwijt omdat Duitsland uit kernenergie stapt. De Duitse aandeelhouders hebben kapitaal nodig om de omschakeling op groene energie te kunnen financieren.
Volgens The Sunday Times zou een verkoop de aandeelhouders een slordige 12 miljard euro op kunnen leveren. De Nederlandse staat, die eveneens een derde van de aandelen bezit, heeft op eerdere berichten summier gereageerd. Zo werd ook al eens het Franse Areva genoemd als mogelijke koper. Nederland is echter nogal huiverig voor verkoop vanwege de nucleaire techniek die ook geschikt is voor kernwapens.

Archief
Terug naar vorige pagina