Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
15-01-2013  

Belegger Syntrus Achmea stapt uit Masterplan


Een feestelijke dronk tijdens het ondertekenen van het contract in 2008
 

ALMELO – Syntrus Achmea Vastgoed trekt zich terug uit de ontwikkeling van de binnenstad. De beleggingspoot van het grootste pensioenfonds in Nederland had zich in 2008 voor 520 miljoen euro verbonden aan het consortium met Kondor Wessels en Dura Vermeer om de Almelose binnenstad te transformeren tot een centrum voor de toekomst. Manager Jöersen van Achmea Vastgoed noemde destijds het concept voor de vernieuwing van de Almelose binnenstad een uitstekend plan waar Achmea Vastgoed vertrouwen in heeft om haar centen in te beleggen.
Daarvoor werd door de partners samen met de gemeente een Ontwikkelcombinatie in het leven geroepen die panden moest verwerven om de vernieuwing mogelijk te maken. Sindsdien is feitelijk alleen een overeenkomst met Dimence bereikt voor nieuwbouw in het Westerdokgebied aan De Grenzen hoek Haven NZ.
Rondom de markt liet men zich echter de kaas van het brood eten door projectontwikkelaar Urban Interest die inmiddels meerdere panden (o.a. oude V&D gebouw, Scheer & Foppe) in bezit heeft. De gemeente kocht de Havenpassage en een deel van de Kloosterhofflat maar kan dit laatste pand niet betalen, waardoor het flink compensatie aan woningstichting Beter Wonen moet betalen. Er wordt zelfs overwogen om de appartementen weer in de verhuur te brengen in plaats van te slopen.
De regie van de ontwikkeling van de binnenstad kwam bij de gemeente Almelo te liggen.
Achmea Vastgoed geeft er nu de brui aan en moet aan tafel met Kondor Wessels, Dura Vermeer en de gemeente om het uitstappen te regelen.

Lees ook:
Almelo sluit contract van 520 miljoen voor nieuwe binnenstad

Archief
Terug naar vorige pagina