Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
09-01-2013  

Leg focus op de binnenstad, zegt RUG

 

ALMELO – Volgens onderzoeker Gerard Marlet - verbonden aan de Rijks Universiteit Groningen (RUG) - moet Almelo zich met de toekomstige ontwikkeling richten op de binnenstad en een goed woningbestand om de stad aantrekkelijker te maken om in te wonen. Marlet is gespecialiseerd in onderzoek naar ontwikkeling van wijken, steden en regio’s. Hij stelt dat mensen kiezen voor gezellig winkelen en fijne huizen boven een IKEA of andere gigant aan de rand van de stad als zij de keuze maken om zich ergens te vestigen.
De gemeenteraad besprak het resultaatsonderzoek van het Masterplan van het college van B&W en was uiterst teleurgesteld over de bereikte resultaten. “Het schokkendst is dat het in 10 jaar niet is gelukt om mensen aan de binnenstad te verbinden”, verwoorde raadsnestor Gijs Stork (ALA). Volgens Marlet moet de gemeenteraad harde prioriteiten stellen bij het herzien van het Masterplan waarbij de focus op de binnenstad en goed wonen moet liggen om als stad compleet en aantrekkelijk te zijn. De binnenstad verloor maar liefst 74 miljoen euro aan omzet dat grotendeels als hogere omzetcijfers terug kwam in goed gewaardeerde winkelcentra in de wijken zoals in de Schelfhorst, het Vincent van Goghplein en het Eskerplein.
PvdA-fractievoorzitter Luc Schuur zocht echter naar een andere uitleg en vond dat de gemeente tot 2008 op de goede weg was maar de economische crisis roet in het eten gooide. Burgemeester Jon Hermans beloofde de gemeenteraad dat het college van B&W halverwege maart een notitie klaar heeft om het masterplan te herijken.

Archief
Terug naar vorige pagina