Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
07-01-2013  

Kandidaat-koper voor Huize Alexandra

 

ALMELO – Het Almelose detacheringbedrijf Marquette heeft formeel een bod uitgebracht op Huize Alexandra aan de Vriezenveenseweg, dat meldde het Twentse onafhankelijke weekblad De Roskam.
Marquette-eigenaar Hans Evers is al jaren op zoek naar adequate huisvesting van werknemers uit het Oostblok. Momenteel worden die gehuisvest op bungalowpark Het Lageveld, dat eigendom is van Evers. Die huisvesting levert problemen op omdat het een toeristische bestemming heeft.
De gemeente Wierden presenteerde daarom onlangs het plan om 90 werknemers van Marquette, die bij Wierdense bedrijven werken, te huisvesten in zogenoemde Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) met een ‘bed and breakfast’ karakter. Volgens de gemeente Wierden moeten de resterende 160 werknemers van Marquette nieuw onderdak vinden in buurgemeenten.

Ondernemer Evers wil niets liever en ziet in de voormalige justitiële inrichting ‘Alexandra’ een goede mogelijkheid om werknemers die bij Almelose bedrijven als Berdal, Hubregtse, Buiting en Kaleidoscope werkzaam zijn, onder dak te brengen.

Het Ministerie van Justitie heeft ‘Huize Alexandra’, dat momenteel alleen anti-kraak wordt bewoond, te koop gezet en Evers heeft zich daarvoor gemeld. Evers zegt in De Roskam dat hij het vanuit sociaaleconomisch oogpunt van belang vindt dat gekwalificeerde werknemers, betaald volgens de CAO, een adequate leef- en woonruimte hebben. Evers wil daar ook fors in investeren.

Of de gemeente Almelo dezelfde visie heeft, betwijfeld Evers echter. Volgens hem houdt de Almelose wethouder Gerrit van Woudenbergh, die door Evers op de hoogte is gesteld, de boot af, zo zegt hij in De Roskam. Daarmee is de gemeente er echter nog niet, als namelijk het bestemmingsplan de huisvesting toestaat en het Ministerie van Justitie met Evers in zee wil gaan, kan de gemeente alleen nog de in haar ogen ‘ongewenste’ ontwikkelingen voorkomen, door het zelf te kopen. De Rijksoverheid moet namelijk rijksgebouwen eerst aan betrokken gemeenten aanbieden. Maar met een ‘lege knip’ wordt dat toch erg lastig.

Lees ook:
Huisvesting Polen op Het Lageveld ter discussie
Heibel Wierden over huisvesting arbeidsmigranten

 

Archief
Terug naar vorige pagina