Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
03-12-2012  

Gemeente moet ontslagen archivaris doorbetalen

 

ALMELO – Voorzieningenrechter Mr. Jue veroordeelde maandag de gemeente Almelo om de ontslagen gemeentearchivaris Henk Beijers door te betalen, hangende de bodemprocedure waarvan de uitspraak bij de meervoudige kamer begin april wordt verwacht.
Mr. Boiten gaf namens de gemeente tijdens de zitting aan het netto salaris van 3 december 2012 tot 1 april 2013 te willen betalen, maar daar nam Mr. Briedé namens zijn cliënt geen genoegen mee en eiste doorbetaling vanaf de datum dat de gemeente was gestopt met te betalen. Dat willigde Mr. Jue in, inclusief het uitbetalen van de zorgpremie.
De zitting bij de voorzieningenrechter kreeg daarmee een verwachtte uitspraak omdat het college van Onderzoek en Advies eerder al aan het college van B&W adviseerde om Beijers hangende de ontslagprocedure door te betalen. Die eigenzinnigheid kost de gemeente nu het salaris van haar eigen advocaat en de proceskosten van 1000 euro extra. Mr. Boiten gaf namens de gemeente wel te kennen dat mogelijk de doorbetaling volledig wordt teruggeëist indien de gemeente de ontslag procedure definitief wint.
Beijers werd ontslagen omdat hij tijdens werktijd teveel internette op het wereldwijde web. Een gegeven dat bijna alle werknemers van de gemeente doen. Ook zou Weijers een meerdere hebben bedreigd en hebben geluncht met een stagiaire.
Beijers gaf vorig jaar het ‘zoekgeraakte’ dossier Fortezza aan de Rekenkamer en dat werd hem intern kwalijk genomen. De Rekenkamer onderzocht de affaire in opdracht van de gemeenteraad en moest in kaart brengen hoe het miljoenenverlies tot stand was gekomen. Een ambtenaar is wettelijk verplicht om aan een onderzoek van de Rekenkamer mee te werken.
Beijers zit al bijna een jaar thuis en de gemeente schakelde daarna het particuliere recherchebureau Hofmann in, die het internet- en emailverkeer van Beijers van de laatste jaren onderzocht. Daarbij kan het niet anders dat ook veel emailverkeer van andere gemeentelijke medewerkers is bekeken.

Archief
Terug naar vorige pagina