Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
28-11-2012  

Projectontwikkelaar zet gemeente voor ´t blok


De binnenstad in een nieuw concept.

Een bloeiend winkelcentrum als zuigende werking ten koste van de binnenstad.
Het Eskerplein in Almelo is een uitstekend jong voorbeeld van een goed renderend winkelcentrum. Het werd ontwikkeld om het lange winkellint Ootmarsumsestraat te concentreren met een goede parkeeraccommodatie. de HEMA, Blokker, Shoeby Fashion, Kruidvat, Dobey, LIDL, Plus Markt, Gall & Gall, Zuivelhoeve, Poelier Ter Velde, Read Shop, Ter Stal en Top 1 Toys zijn zaken die er zijn gevestigd. Naast het Eskerplein wordt nog appartementengebouw De Barchaan gebouwd met 360 m2 winkeloppervlak en ook aan de overkant is de bouw gestart van appartementen met winkelruimte op de begane grond. De concentratie is er dus en de ondernemers hebben een bloeiend bestaan.
Alleen van die beoogde concentratie is niets terecht gekomen. Alle verlaten panden zijn weer ingevuld met nieuwe ondernemers, waardoor de koopstroom richting de Ootmarsumsestraat een gigantische vorm aannam. Vernieuwingen en uitbreiding van parkeerplaatsen bij het winkelcentrum De Schelfhorst en de vernieuwing van het Vincent van Goghplein zijn eveneens ontwikkelingen die het koperspubliek uit de binnenstad lokten. Ooit was de binnenstad goed voor 50 procent van de totale omzet. Nu is dat nog slechts 23 procent.
Marcel Evers van de retail-brancheorganisatie CBW Mitex merkte tijdens het politiek beraad dan ook op dat er altijd regie van de lokale overheid nodig is als het om de detailhandel gaat. Een opmerking die door woordvoerder Klomp van Urban Interest werd onderstreept.
 

ALMELO – ‘Als de gemeente doorgaat met ontwikkelen van detailhandel in de periferie, gooit projectontwikkelaar Urban Interest er het bijltje bij neer’, dat is de keiharde belofte die directeur Remco Klomp dinsdagavond deed bij een politiek beraad in het gemeentehuis. Klomp kreeg gisteren de dramatische omzetcijfers van de binnenstad onder ogen en is zich een hoedje geschrokken. ‘Almelo was al een aandachtdossier, maar het ligt vanaf nu bovenop de stapel’, was een van de opmerkingen van Klomp die er ook nog eens op wees dat de magere jaren nog een tijdje doorlopen.
De ‘belofte’ van Klomp is een keiharde blokkade voor verruiming van de detailhandelsmogelijkheden in het beoogde nieuwe voetbalstadion van Heracles Almelo, zoals de VVD en de PvdA voorstaan. Urban Interest is eigenaar van de meeste panden rondom het Marktplein, zoals o.a. het voormalige V&D pand, S&F en de ronde stulp tegenover C&A. Het Marktplein is de kern van de binnenstadsvernieuwing.
Het pleidooi van Heracles-voorzitter Jan Smit dat een ruime ontwikkeling in het nieuwe stadion veel kopers uit de regio zal trekken en Almelo weer op de kaart zal zetten, verbleekte bij de uitspraak van Klomp. Temeer daar woordvoerder Hessel Meijer van projectontwikkelaar Wykerveste, beoogt ontwikkelaar van het stadion, ruimte wil voor alle detailhandel. Hij noemde Hornbach en Decathlon als grote trekkers waardoor mensen naar Almelo komen en ook de binnenstad in zullen trekken. Om Heracles zonder het betalen van huurpenningen te kunnen laten spelen, noemde hij zelfs 30.000 à 40.000 m2 vloeroppervlak voor detailhandel.
Dat werd ernstig betwijfeld door Marcel Evers van de retail-brancheorganisatie CBW Mitex. Hij kende geen voorbeelden in Nederland of elders waar dat het geval was. Alleen een grote trekker op loopafstand van de kern van de binnenstad kan volgens hem soelaas bieden. Hij noemde 'trekkers' met een oppervlakte van 2.000 à 3.000 m2 noodzakelijk voor de binnenstad. Evers zat meer op de koers die het CDA presenteerde tijdens het politiek beraad. Ook de middenstand in het centrum en de ondernemers op de Woonboulevard zijn tegen verruiming van detailhandel in een nieuw stadion.
Voor de raad een leerzaam avondje, waarbij duidelijk werd dat er harde keuzes gemaakt moeten worden en dat spelen op meer schaakvelden dodelijk is voor de binnenstad.

Archief
Terug naar vorige pagina