Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
23-11-2012  

FUNDATIEfusions in stadhuis Almelo

 

De foto’s die Gerald van der Kaap (Enschede 1959) en Henk Tas (Rotterdam 1949) begin jaren negentig maakten geven een treffend tijdsbeeld; ze balanceren op de grens van analoge en digitale media. Digitaal gemanipuleerde fotografie nam in die tijd een hoge vlucht. Tas maakte met uiteenlopende objecten vreemdsoortige ensceneringen en legde ze vast. Zo tonen Adam and Evil en Elvis versus God uit 1991 het gelaat van Elvis Presley in een fantasievolle omgeving en met een spannende belichting. Van der Kaaps monumentale foto Delirious trees uit 1990 is een zeer vroeg voorbeeld van digitale fotografie zoals we die nu kennen. De uiteindelijke abstracte weergave van een dreigend landschap is via de computer ontstaan, wat volkomen nieuw was voor die tijd. De in Almelo getoonde werken maken deel uit van de kunstcollectie van de Provincie Overijssel, die wordt beheerd door Museum de Fundatie. Kijk voor een overzicht van de verschillende FUNDATIEfusions op www.museumdefundatie.nl.

Museum de Fundatie bezit/beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst, die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans in Rotterdam, Dirk Hannema en die later belangrijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.

Museum de Fundatie wordt ondersteund door de Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle en de BankGiro Loterij. Rabobank IJsseldelta, Hemmink B.V., Baker Tilly Berk, Wijzonol Bouwverven, Nysingh Advocaten-Notarissen, WBOOKS, DSM, Unica, Novon Schoonmaak, DeltaWonen, Windesheim, EposPress, Zehnder Group Nederland/J.E. StorkAir, Bouwfonds Cultuurfonds, Deltion College, NS, Turing Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS Reaalfonds.

Fotoreportage: Coen Mulder
 

Fotoreportage (8 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina