Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
22-11-2012  

PvdA en VVD laten binnenstad bungelen


Orakel Chris de Vries: 'Loat goan', die ondernemers, geef alles vrij, het is ondernemersrisico.
 

ALMELO – Coalitiepartners PvdA en VVD willen van de binnenstad een compact koopcentrum voor ‘funshoppen’ maken en de mogelijkheden voor detailhandel in de periferie verruimen. Dat bleek donderdagavond tijdens het discussieprogramma Rumoer in de bibliotheek. Raadslid Jemy Pauwels (VVD) gaf een staaltje van 'wishfull thinking' en betoogde dat in de periferie ‘trekkers van allure’ moeten komen om kopers van buiten de stad aan te trekken om vandaar uit het toegestroomde koperspubliek te verlokken tot een tripje 'funshoppen' in de binnenstad. Luc Schuur (PvdA) gaf toe dat niet alles te regelen is en dat de PvdA al eerder signalen had afgegeven voor verruiming op de Woonboulevard.
Feitelijk geven VVD en PvdA de hoop op om het tij voor de binnenstad te keren, waar in 10 jaar tijd de omzet van 164 miljoen euro is gekelderd naar 90 miljoen euro.

Daar staat tegenover dat detailhandelslocaties als De Schelfhorst, Vincent van Goghplein en Eskerplein booming zijn en ook het winkelcentrum Windmolenbroek opnieuw leven in geblazen wordt door de marktwerking. Zij allen hebben het voordeel dat gratis geparkeerd kan worden terwijl de knip van de automobilist in de binnenstad leeggezogen wordt door de overheid.
Hetzelfde geldt voor supermarkten die steeds meer de periferie opzoeken en de gaatjes in de bestemmingsplannen zoeken om zich te vestigen. Enige voorwaarde daarbij is goed bereikbaar per auto en gratis parkeren.
Die gang van zaken is voor ieder waarneembaar en wordt ook nog eens gestaafd door harde cijfers. In Rumoer werd onthuld dat de totale Almelose omzet in de detailhandel in de afgelopen jaren is gestegen van 303 naar 385 miljoen euro, ondanks de leegstand op de Woonboulevard.

Commentaar: In Rumoer tekenden zich verder de contouren af voor het verruimen van de detailhandelsmogelijkheden voor het nieuw te bouwen voetbalstadion voor Heracles Almelo en dat zal bij de club met gejuich worden ontvangen.Of dat bij de middenstand in de binnenstad ook zo wordt ervaren kan worden betwijfeld omdat er in de binnenstad ook nog eens verplicht betaald moet worden voor het reclamefonds. Het kan ook de vraag oproepen waarom er überhaupt in de binnenstad nog langer betaald moet worden voor parkeren. Het legitieme doel van parkeerreguleren via heffingen is namelijk het in goede banen leiden van de toestroom van de auto’s, maar als dat door de bodem zakt – zoals de koopcijfers aantonen – lijkt dat overbodig te worden!
De uitlatingen van de woordvoerders van de PvdA en VVD in Rumoer zijn moeilijk te plaatsen gelet op de onderstaande bijlage Evaluatie detailhandelsvisie 2008-2012.

Fotoreportage: Jan Bril


Nota: Evaluatie detailhandelsbeleid 2008-2012

Fotoreportage (12 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina