Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
14-11-2012  

Boomgezwel aan berkenboom

 

ALMELO – Aan de parallelweg langs de van Rechteren Limpurgsingel, richting de Gravenallee, zag onze fotograaf In het voorbijgaan een gezwel aan een berkenboom. Volgens deskundige Leon Willems is het gezwel een kankergezwel. Een breed scala aan organismen is er voor verantwoordelijk zoals schimmels, bacteriën, virussen en microplasmas. Er vormen zich dode houtweefsels, die soms over een periode van jaren toch door blijven groeien. Sommige van deze gezwellen hebben nauwelijks invloed op de boom, anderen zijn echter zeer schadelijk.
De laatste jaren is er een groeiende aandacht naar allerlei gezwellen en bastknobbels die op bomen verschijnen, maar waarvan de oorzaak nog onduidelijk is. In tegenstelling tot de gezwellen hebben deze knobbels een gladde oppervlakte.
Ook zijn er bastbulten die een ruwer oppervlak hebben. De bestaande schors wordt dan van binnenuit naar buiten geduwd, bijvoorbeeld bij de esdoorn. Een andere vorm van boomaantasting is dat oud wondweefsel dat al jaren in rust is opnieuw wordt geactiveerd.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina