Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
12-11-2012  

‘Bootcamp in the city´ met Pius X


Afzien
In bijna tien uur tijd zagen de VMBO-ers van het Pius X de Tower, de London Eye, de Houses of Parliament, de Big Ben en Westminster. Ze liepen langs het huis van de Britse premier Cameron aan 10 Downingstreet, stonden tussen de duiven op Trafalgar Square, zagen ze Buckingham Palace en Piccadilly Circus en konden even shoppen bij Harrods, aan Covent Garden en Oxford Street.
 

ALMELO - Eindexamen-leerlingen VMBO van het Pius X college hebben een ongekende ervaring achter de rug. Binnen 32 uur naar de bruisende Britse metropool Londen, de hele stad verkennen èn weer terug. Zonder slaap, maar met een hoofd vol indrukken, rolden ze zaterdagmorgen vroeg weer in hun eigen bed.
Voor HAVO en VWO leerlingen is een reis met school naar een grote stad in het buitenland gemeengoed. Voor VMBO-ers daarentegen wordt dat soort tripjes niet of zelden georganiseerd.
Het Pius X college vindt dat een gemis. Een bezoek aan een wereldstad zoals Londen, hoort bij de opvoeding van jonge mensen, is de mening van directeur Pieter van Schilt. ‘Niet iedereen gaat op vakantie naar het buitenland. Maar het is voor onze leerlingen wel belangrijk dat ze ook buiten de oevers van de Regge en Dinkel kijken en zien hoe zo’n wereldstad er uit ziet en wat er allemaal gebeurt. Het zijn indrukken die een levenlang bij blijven’, aldus Van Schilt.
Om de reis naar Londen voor alle leerlingen mogelijk te maken, ontwikkelde Pius X een low budget formule. Vervoer in een dubbeldekker, een goedkope overtocht van Calais naar Dover en een ouderwets lunchpakketje mee. Alle docenten die meegaan voor de begeleiding, doen dat in hun vrije tijd. Geen dure hotelovernachtingen, geen kostenverslindende maaltijden. Maar wel een propvol programma, zodat de reizigers zoveel mogelijk op kunnen snuiven van de hotspot van de wereld, Londen.
De Pius X formule voor de buitenlandtrip voor VMBO-ers mondde uit in een soort ‘bootcamp in the city’ voor de 75 deelnemers. Een ultieme test voor het uithoudingsvermogen van de leerlingen. De reis begon namelijk in het holst van de nacht op vrijdag om 00.15 uur. Inclusief de boottocht duurde de reis naar het hart van Londen City zo’n 11 uur. Geslapen werd er dus niet of nauwelijks.
In Londen gingen leerlingen aan boord van een rondvaartboot en verkenden later op de dag de stad te voet. Toen iedereen rond 21.30 uur weer in de bus klauterde, waren de meeste reizigers ‘munt’. De terugreis verliep dan ook wat rustiger dan de heenreis. De bus leverde het gezelschap ’s morgens rond half acht weer af bij school aan de Catharina van Renneslaan.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina