Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
10-11-2012  

Feest bij 40-jarig Filmhuis Almelo

 

ALMELO – Het Filmhuis Almelo – v/h Filmliga – bestaat dit jaar 40 jaar. Het heuglijke feit werd gevierd met een filmmarathon van vrijdag op zaterdag in Hof 88, het onderkomen van het Filmhuis Almelo sinds 1988.
Het Filmhuis werd in 1972 opgericht door Ineke Pezie, Henk Vos en Herman Reckman die nog steeds actief is bij het Filmhuis. De eerste voorstellingen werden gehouden met behulp van twee kleine 16 mm projectoren in Jongerencentrum Erve Noordik. Daarna toog men naar de gehoorzaal van destijds de zwaar verliesgevende gemeentelijke Schouwburg De Hagen, nu het geprivatiseerde Theaterhotel. Van 1986 t/m 1987 toog men tijdelijk naar het Waaggebpuw i.v.m. de privatisering en het wegpoetsen van 2,3 miljoen 'harde guldens' jaarlijks en de verbouwing tot Theaterhotel met een investering van 25 miljoen guldens door het Van der Valk-concern.
Tegelijkertijd werd Hof 88 gerealiseerd als gemeentelijke 'tempel' voor de kunst met een kleine K. Ook het Filmhuis kreeg toen haar onderkomen in Hof 88 en tevens de beschikking over een professionele 35 mm projector. Deze werd op haar beurt dit jaar vervangen door digitale projectie, waardoor aan het celluloid-tijdperk een eind is gekomen bij het Filmhuis.
Via OFO werd door het Filmhuis vele jaren vergaderd over de programmatische afstemming van de filmhuizen in Overijssel bij de ‘Hoeskamer van Almelo’ bierproeflokaal ’t Hookhoes aan de Grotestraat Zuid.
De viering van de historie werd vrijdagavond in Hof 88 bijgewoond door cultuurwethouder Gerrit van Woudenbergh met de vertoning van de film Manhattan (1979), een klassieker van Woody Allen. Op zaterdag gevolgd door: Kaos (1984) van Paolo & Vittorio Taviani, Fargo (1996) van de gebroeders Joel & Ethan Coen en de amusante Spaanse (eet)film - hoe kan het anders - Tapas (2005), waarmee vier decennia Filhuis Almelo doorlopen zijn.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (15 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina