Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
04-10-2012  

Rumoer over peuterspeelzalen en zwembadtarief

 

ALMELO – Het plan van B&W om alleen openbare peuterspeelzalen te subsidiëren heeft tot woede geleid bij de Vrije School en de Montessorischool. Vooral dat beide schoolrichtingen niet hebben mogen meepraten over het te wijzigen beleid heeft tot woede geleid. Al 30 jaar doet men aan peuterspeelzaalwerk maar in het nieuwe plan concentreert de gemeente zich op één peuterspeelzaal per wijk en verbonden aan het openbaar basisonderwijs. De visie van het college van B&W is vooral bepaald door de wil om taalachterstanden weg te werken en strookt in deze niet met de visie van het bijzonder onderwijs die buitenspel wordt gezet als de gemeenteraad niet bijstuurt. De gemeente krijgt 1 miljoen euro extra van het rijk om het plan te realiseren.

Ook Rumoer was er over de 15 procent verhoging van de zwemabonnementen. Volgens de tegenstanders jaagt de gemeente de zwemmers daarmee juist het bad uit. Ook werd eerder overwogen het buitenbad te sluiten en privatisering was en andere gedachte maar gekozen is voor een forse prijsverhoging naar 3,60 euro per uur. Een ander probleem is de beperkte openingsuren voor vrij zwemmen omdat er teveel doelgroepen gebruik maken van het zwembad. Op woensdagmiddag is er bijvoorbeeld geen vrij zwemmen, maar wordt sinds jaren gekozen voor betaalde zwemles.
GroenLinkser Hans Buitenweg opteerde in de discussie voor het overkappen van het buitenbad en vindt een zwembad een basisvoorziening. Dat komt echter onder druk te staan als minima geen kaartje meer kunnen betalen.
De Veene-voorzitter Oomens ziet liever dat dure projecten als IISPA en zwembad financieel worden losgekoppeld van het sportbeleid omdat het verenigingsleven nu zwaar gestraft wordt. Vrije gebruikers zijn eveneens tegen de forse verhoging en zullen volgens een de sprekers net zoals zij uitwijken naar Twenterand waar zelfs meer zwembaden zijn.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (18 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina